Богородичний скит Святогорської лаври

Історія

Богородичний скит Святогорської лаври Скит в Богородичному

Жіноча обитель в патріархальній релігійній громаді, що століттями формувалася під надійним захистом високих скель Святогірських гір, як доказ рівноправності всіх перед ликом Господу і прогресивних тенденцій в сприйнятті людини ортодоксальною православною церквою, яскравим представником якої є лавра на березі Сіверського Дінця.

Передумовою її появи можна вважати набуття Україною незалежності в 1991-ому, коли впали атеїстичні заборони колишньої влади червоних рад і в Богородичному почла шлях відродження православна громада, що 5 червня 1997-ого відслужила перше після півстолітнього забуття богослужіння.

А закладка наріжного каменя у фундамент майбутнього місцевого “храму на честь ікони Божої Матері” Всіх скорботних радість” 20 липня 2000 року фактично зробило появу жіночого скиту лише питанням часу (повинно було пройти п’ять років, за які церква повинна була відбудуватися і отримати власну інфраструктуру).

Благовіщенський храм Богородичного жіночого скиту Благовіщенський храм скиту в Богородичному

Освячений намісником Свято-Успенської лаври архімандритом Арсенієм 14 лютого 2005 храм відразу ж перетворився на серце майбутнього монастиря, перший триповерховий келійно-трапезний корпус якого з’явився на кошти благодійників декількома роками пізніше поруч з ним. Першою настоятелькою стала черниця Лаврентія.

2006 рік став для скиту знаменним: перший постриг в травні і офіційний статус під крилом чоловічого монастиря на березі Дінця з духівником насельника лаври архімандритом Зосимою (Левін) в грудні, що фактично поширило небесну благодать останньої на жіночу обитель віри і привернуло сюди не вискінченний потік потік паломників.

Зростання популярності викликав катастрофічний брак місць в церкві ікони Божої Матері для всіх бажаючих почути слово Боже, особливо в свята, тому на території скиту 29 жовтня 2009 був закладений новий великих храм, освячений на честь Благовіщення пресвятої Богородиці десятиліттям пізніше.

Так що зараз в реєстрі Богородичної жіночої громади в кілька десятків сестер значиться великий монастирський комплекс з двома величними храмами на пагорбі в центрі однойменного села, популярність якого зростає рік від року.

Архітектура

Келійні корпусу Богородичного скиту Святогірської лаври Келійні корпусу Богородичного скиту

Ще досить молодий в рамках історії комплекс жіночого скиту включає в себе два храми (ікони “Всіх скорботних радість”, “Благовіщення Богородиці”), каплицю Святого джерела, два келійно-трапезних корпуси та господарські споруди.

Причому всі вони виконані, не залежно від часу спорудження (2000 – 2010-ті), в змішаному неокласичному храмовому стилі з елементами бароко, про що явно свідчать такі архітектурні елементи як: архівольти і лиштви віконних та дверних прорізів з акцентованим замковим каменем, лобові і між’ярусні карнизи, пілястри доричного ордеру, напівкруглі брівки при використанні візуальної об’ємності окремих елементів, що досягається методом профілювання.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецька обл., с. Богородичне, вул. Степова, 2-а.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Слов’янськ – Харків – Полтава – Київ), а потім (траса Т05 21), яка через Богородичне проходить поруч з жіночим скитом.

Громадським автотранспортом на Святогірськ із зупинкою в Богородичному, яка знаходиться поруч з каплицею Олександра Невського жіночого монастиря.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Богородичний скит Святогорської лаври на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram