Будівля Кам'янець-Подільського національного університету

Історія

Державний Кам'янець-Подільський національний університет Державний національний університет Кам'янця

Бурхливий сплеск розвитку Кам’янець-Подільського, який зробив крок за Смотрич завдяки будівництву Новопланівського мосту, в останній чверті XIX століття подарував місту чимало шедеврів еклектичної архітектури, в ряду яких будівля Національного університету стоїть осібно завдяки монументальності архітектури в поєднанні з легкістю деталей.

Побудована в XIX столітті для потреб технічного училища будівля спочатку планувалася як навчально-адміністративна, що повною мірою було використано, коли в 1913 році розглядалося питання про розміщення учительської семінарії в цих стінах.

А вже через п’ять років, на зорі нових часів, коли після революції 1917 року була оголошена незалежність України, за дорученням міністерства освіта молодої держави на базі училища в 1918-му був утворений один з перших університетів на Поділлі. На чолі його став видатний український вчений, політичний і релігійний діяч Іван Іванович Огієнко (1882 – 1972).

Після 1920-ого, коли все Поділля стає невід’ємною частиною величезної держави на ім’я СРСР як складова Української республіки, Кам’янець-Подільський державний університет не одного разу змінить свою назву і напрямок навчання у зв’язку з новими реаліями країни рад: Академія теоретичних знань (наук) з фізико-математичним, гуманітарним та сільськогосподарськими відділеннями (1921), Інститут народної освіти з факультетом професійної освіти (1921), переорієнтація освіти на соціальне виховання (1922), Інститут соціального виховання з трирічним терміном навчання (1930), Педагогічний інститут з чотирирічним терміном навчання (1933), який продовжував діяти до середини 1930-х, а потім був ліквідований рішенням наркома освіти УРСР після перерозподілу студентів і матеріальної бази між Вінницьким, Київським, Одеським і Черкаським вищими навчальними закладами того ж профілю.

Північно-західний фасад Державного університету в Кам'янці Північно-західний фасад Кам'янець-Подільського національного університету

Проте вже в лічені роки (1939 рік) на колишній базі було заново створено Інститут вчителів з дворічною базою навчання на історико-філологічному та літературно-мовному факультетах, який, втім, був закритий через два роки через підступаючу лінію фронту Другої світової, яка зрештою завдала будівлі майбутнього Національного університету Кам’янця значної шкоди у вигляді підірваних і розорених приміщень.

Практично відразу після того, як гуркіт луни війни відшуміли в Подільських товтрах, в 1944 році інститут відновив свою роботу з перетворенням його через чотири роки на Педагогічний інститут з чотирирічним терміном навчання, а потім – і з повноцінним п’ятирічним курсом.

Пол-сторіччя Каменц-Подільський педагогічний інститут продовжував своє функціонування, рік від року розширюючи свою науково-технічну базу і напрями навчання, поки за досягнення в галузі підготовки співробітників освіти та пов’язаних областей у 1997 році йому не було надано статус Національного університету, в якості якого він продовжує діяти й донині, будучи на зорі нового тисячоліття гідним послідовником традицій закладених а ХХ столітті.

Архітектура

Риси домінуючого в архітектурі адміністративно-навчальних будівель в кінці XIX – початку ХХ століть еклектичного стилю чітко простежуються в образі колишнього технічного училища Кам’янця, де французька рустовка (хоча і жолобками різної ширини) оперізує перші два яруси будівлі, а лопатки під коринфским ордером, що членують попарно вікна другого і третього ярусів, є їх своєрідними зв’язувальними ланками, де в просторовому обсязі використані як арочні, так і прямокутні віконні контури, а лобові профільовані карнизи ненав’язливо ділять простір на складові, та лиштви з замковим каменем підкреслюють центр симетрії.

Південно-західний фасад Національного університету Кам'янця Південно-західний фасад Державного університету Кам'янець-Подільського

Спочатку спроектоване як триповерхова, будівля Національного університету в періоді свого існування обзавелася четвертим ярусом, який дещо відрізняється від основного периметра аскетичністю обробки, головну домінанту якої становить барельєфне зображення на фронтоні над центральним входом, хоча наслідок перебудов і було втрачено зубчасте членування лобового карниза колишньої будови.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Огієнка, 61.

Офіційний сайт: http://www.kpnu.edu.ua

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці), яка Кам’янець-Подільським прямує по пр. Грушевського (з півдня) та Хмельницькому шосе (з півночі). Потім повернути на вул. Князів Коріатовичів, а далі, обігнувши “зеленку”, здійснити правий поворот на вул. Огієнка, де розташований університет.

Громадським транспортом до Кам’янця, де міським транспортом доїхати до пл. Відродження, а потім уздовж примикаючої до неї вул. Огієнка 5-10 хвилин ходу до будівлі колишнього технічного училища.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Кам'янець-Подільський національний університет на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram