Леви Львова

Історія

Назва міста, дарована самою долею в особі Данили Галицького (1201 – 1264) (назвав його на честь свого старшого сина Львовом), на століття передувало майбутній столиці Галичини безліч палких битв, постійні зазіхання з боку інших держав і перемоги відродження з попелу, які, зрештою, підносили її на п’єдестал найпрекрасніших в будь-якій державі.

Скульптури міських символів Львова Скульптури львівських левів

Матеріальні ж символи левового серця міста з давнини служили оберегами житлових будинків і адміністративних будівель, вулиць і площ. Кілька тисяч їх у вигляді скульптур і барельєфів, мальовничих зображень і різьблених фігур надійно охороняють мирний сон городян і в наш час.

Одни з найбільш пам’ятних і цінних зображень левів нині спочивають на пагорбі парку “Високий замок” та біля костелу святого Лазаря. Створені ще в період пізнього середньовіччя (XVIXVII) вони зберігають пам’ять про непрості століття боротьби за національну культуру, свободу і незалежність, про жах всепоглинаючих пожеж і все руйнуючих бур, після яких місто відроджувалося вже в новому обличчі ще краще колишнього.

Скульптури і місто Лева разом пережили неспокійний ХХ століття разом з його двома світовими війнами і багаторазовою зміною підданства, щоб на зорі нового тисячоліття перетворитися на архітектурну родзинку столиці Галичини під захистом держави, яку шанують і зберігають сучасники під пильним наглядом фахівців для передачі в дбайливі руки майбутніх поколінь.

Архітектура

Середньовічне скульптурне зображення символів Львова, що дійшло до наших днів, являє собою царя звірів воссідаючого на задніх лапах і утримуючого передніми щит з гербом міста. Такими постають нині творіння львівських скульпторів А. Бемера 1591 створення і Б. Дікемболша, які він виліпив в 1617 році, що пройшли крізь століття.

Раніше розташовані у вигляді консолей по периметру старої будівлі Ратуші, яка знаходилася на площі Ринок, нині ці скульптурні зображення левів прикрашають собою грот у підніжжя “Високого замку”, вершину Замкової гори та кам’яну чашу біля католицької святині святого Лазаря, де рука творців органічно вписала їх у новий ландшафт.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., м. Львів, парк “Високий замок” та вул. Коперника.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Пшемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів) до Львівської об’їзної. Далі в центр міста по головній до Галицької площі, а потім в залежності від місця розташування скульптур: парк “Високий замок” – вул. Володимира Винниченка, вул. Замкова; вул. Коперника (орієнтир костел святого Лазаря).

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Львова, а потім пішим ходом 10 – 15 хвилин вздовж вул. Чернівецькій – вул. Степана Бандери – вул. Коперника до кам’яних статуй символів міста.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Леви Львова на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram