Музей техніки "Фаетон" Запоріжжя

Історія

Запорізький музей техніки "Фаетон" Музей техніки "Фаетон" в Запоріжжі

Минуле живе в сьогоденні, крихта за крупицею втрачаючи свої обладунки в боях з нещадним часом. Але завдяки ентузіастам на цьому фронті трапляються і дрібні локальні перемоги, здобуті тяжкою працею умільців, чималими фінансовими витратами і крапелькою везіння.

Коли в курному, холодному, загубленому десь в глибині промислового району Запоріжжя приміщення в грудні 2001-го група ентузіастів на чолі з Леонідом Евтихиєвичем Хлевним (1940 – 2006) прийняла рішення про створення клубу “Фаетон”, ніхто і подумати не міг, що покладено початок майбутній одній з найкращих в Україні технічних колекцій раритетів. 19 лютого 2003 року відбулася офіційна реєстрація молодого починання в якості громадської організації.

Зал цивільних авто запорізького музею техніки Зал цивільних авто "Фаетон"

У лічені роки ціною чималих спільних зусиль був створений початковий фонд музею техніки “Фаетон”, хоча його творець і не дожив до зворушливої хвилини його відкриття 15 лютого 2008 року (було приурочене до святкування дня воїна-інтернаціоналіста), коли перший захоплений відвідувач переступив поріг неповидного ангара, щоб потрапити в сяюче глянцем і пахне свіжою фарбою минуле.

Існуюча в плоть до 1 грудня 2011-го на напів-легальній основі колекція клубу технічних ентузіастів отримав квиток у велике майбутнє, офіційно увійшовши до числа культурно-освітніх і науково-дослідних установ Запоріжжя.

ЗІЛ з колекції музею техніки "Фаетон" в Запоріжжі ЗІЛ з колекції музею "Фаетон"

З тієї пори експозиція музею щороку поповнюється десятками нових раритетів, даруючи радість зустрічі з давно забутими друзями дитинства і юності, молодості та зрілості з власного життя чи кадрів старої кіноплівки. Адже зараз це вже чотири зали з безліччю тематичних куточків і велика технічна бібліотека “Фаетон”, активна ж участь клубу в масових святах міста і за його межами (деякі з яких він організовує сам) залучає в клуб молоду кров, небайдужу до світової історії в технічному аспекті.

Колекція

Нині рахунок експонатів музейної колекції “Фаетон” на стрімко збільшуваній виставковій площі (від 200 кв.м до 3000кв.м) вже йде на десятки тисяч. Причому, спочатку створений як автомотоклуб, зараз завдяки різнобічним інтересам його творців, вираженим в міні колекціях, при відповідно основної нитці задуму він охоплює величезний пласт раритетної техніки:

Військові автомобілі колекції музею "Фаетон" в Запоріжжі Військові автомобілі запорізької колекції "Фаетон"

Про автомобільну експозицію, яку умовно можна розділити на два підрозділи – цивільний і військовий – можна розповідати нескінченно довго адже кожен експонат – це окрема історія появи, а, може бути, і цілого життя:

- Так в цивільній колекції зібрані унікальні зразки радянського і закордонного автопрому, вік яких датується від початку до кінця ХХ століття. Тут розкішні Ford Model А, ЗиМ ГАЗ 12, Chevrolet Bel Air, ГАЗ 14, Chevrolet Biscayne, Corvette 1987, Cadillac Eldorado 77, ЗиМ затишно сусідять з народними автомобілями типу Volkswagen T2 і Москвич всіх моделей, Shkoda 1200 і Жигулі з “копійки” до “сімки”, Volkswagen Käfer (Жук) і КІМ; Oldsmobile і ЗАЗ 965А.

Колекція іноземних автомобілів в запорізькому музеї техніки "Фаетон" Колекція іноземних автомобілів в музеї "Фаетон"

- військової автопарк запорізького музею техніки крім багатого зібрання зразків другої половини ХХ століття включає такі легендарні раритети, як VW Kubelwagen Typ 82, бронеавтомобіль БА-64Б, Willys MB, ГАЗ АА, ЗІС-5, GMC CCKW 353, Dodge WC-52, ЗІС -6 “Катюша”.

Окрема експозиція на другому (частково на першому) представлена двоколесної техніки від мотоциклів і моторолерів до спортивних і дитячих велосипедів різних років і країн виробництва.

Особливе місце займає в музеї “Фаетон” дитячій куточок, де цілі покоління чотириколісних друзів хлопчаків всього союзу стрункими рядами сяють начищеними боками за дзеркальним блиском скляних вітрин, на незліченних полицях уздовж стін і просто на підлозі.

Військовий зал в музеї "Фаетон" Військовий зал

Окрема історія – зал військової тематики, який зберігає в своїх стінах унікальну тачанку і кулемет “Максим”, цілу колекцію стрілецької зброї та армійської амуніції, знаки відмінності і предмети нехитрого солдатського побуту, аристотелівські установки і старі прилади наведення.

Чого тільки не зустрінеш тут в затишних куточках, де минуле застигло в самому серці індустріального міста ХХI століття: медалі, номерні знаки, антикварна дитяча коляска, вимпели, прапори, фотографії, патенти, журнали, специфікації, похідний набір туриста, масляні лампи і, навіть, апарат Газованої води 1950-х, який мирно сусідить з кавоваркою сучасності – все те що так чи інакше пов’язано з автомобільною технікою давно минулих днів. А над центральним залом, розправивши крила ширяє одномоторний літак часів Другої світової.

Стрілецька зброя в "Фаетон" Стрілецька зброя

А на вулиці чекають години свого воскресіння майбутні експонати унікального для цих широт музею (серед яких навіть вертоліт). І пам’ятник першому трактору ВТЗ Універсал-2 зустрічає відвідувачів при вході на територію зберігача історії.

Архітектура

Про архітектуру виставкових залів музею техніки “Фаетон”, на відміну від багатого внутрішнього змісту, майже нічого казати. Вона мізерна і неприваблива: позбавлені архітектурних надмірностей прямокутні ангари на місці колишнього 8-го селища Запоріжжя, загублені серед складів, баз, заводів і залізничних гілок.

Але щоб не помилитися в місці свого перебування на висоті другого ярусу центрального фронтону головного будинку прикріплений рожевий Volkswagen Жук, який як маяк направляє любителів чотирьох коліс в саме серце автомобільної історії.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запорожье, ул. Виборзька, 8.

Тел.: (061) 213-14-26.

Офіційний сайт: http://faeton.zp.ua

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / Р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе), а далі – повернути на пр. Металургів (північна частина). Прямувати: пр. Металургів – Південне шосе – вул. Нарвська – вул. Виборзька, яка впирається в музей техніки “Фаетон”.

У Запоріжжі маршрутними таксі №14,54, 73, 83 до зупинки “Укрграфіт”, а потім – пішки по вул. Нарвській, а потім Виборзькій до музею ретротехніки.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Музей техніки "Фаетон" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram