Статуя Діви Марії у Львові

Історія

Статуя Діви Марії на проспекті Свободи Львова Статуя Діви Марії Львова

Колись давно на місці головної львівської вулиці граючи хвилями несла свої неспішні води річка Полтва, розгалужуючись в районі нинішньої площі Адама Міцкевича на два рукави, щоб породити на світло маленьке природне диво – невеликий острівець, який служив притулком каплички Божої Матері. Народна поголоска прозвала це святе місце Маріїним островом.

Водна перешкода, що розділяла місто на дві частини, крім комунікаційних незручностей доставляла чимало неприємностей своїми раптовими і масштабними розливами. Так для вирішення цих проблем в 1840 році річку завдяки відвідним каналам вдалося трошки вгамувати значно зневодивши і побудувавши два мости, що дозволило на її лівому березі організувати гідну набережну, а на місці острівця – площу правлячого імператора Фердинанда (1843).

Однак, все одно пам’ять про святість цього місця народ надійно зберігав в потаєних куточках свого серця. Живим втіленням її стала дружина галицького намісника Северина Петевська, коли привезла з далекого Мюнхена рекрасний витвір І. Гауптмана – статую Діви Марії, яка зайняла своє почесне законне місце на високому п’єдесталі на місці острова в 1862 році, а через дев’ять років і площа була перейменована на її честь.

Ось тільки Полтва все одно ні-ні та й піднімала свій могутній голос як наприклад в 1872-му, коли всі околиці небесного лику перетворилися в дзеркальну гладь через потужний паводок. Це стало останньою краплею, яка змусила міську владу прийняти рішення про закуття скаженого норову річки в бетонний підземний панцир.

Статуя Пресвятої Богородиці у Львові Статуя Пресвятої Богородиці

Що спонукало на перенесення статуї Пресвятої Діви в 1904-му на південно-східний край головної львівської зеленої перлини на противагу новозбудованому театру не відомо, але Полтва і тут сказала своє вагоме слово – на місці спорудження нового постаменту утворився провал, тому статую Діви Марії вирішено було змістити щодо центральної осі алеї. Її ж первісне місце зайняв пам’ятник Адаму Міцкевичу.

На цьому б і закінчилася історія подорожі статуї, якби не пакт Молотова-Ріббентропа про розподіл Європи і Друга світова, в результаті яких Львів потрапив до складу атеїстичної країни рад. Так що в 1950 році святий лик прибрали, а постамент пристосували в якості декоративного елемента фонтану.

Лише в 1997-му фігура Пресвятої Діви здійнялася знову над головним львівським проспектом. Правда це вже була не та, привезена з далеких німецьких земель статуя, а її автентична копія. Оригінал же так і залишився в храмі святого Андрія (колишній костел монастиря бернардинів ). Так що нині старе серце міста Лева знову як і півтора століття тому під надійним захистом небесної покровительки, біля ніг якої не в’януть букети живих квітів і не затихають слова ревної молитви людських душ.

Архітектура

Львівський пам'ятник-образ Діви Марії Образ Діви Марії

Розташована на майданчику південно-східного краю проспекту Свободи статуя Діви Марії представляє собою ширяючий над круглою (діаметр 9м) чашею фонтану святий образ з опушеними поверненими до світу долонями в знак довіри і чистоти.

Двох’ярусна кам’яна чаша фонтану з бароковими завитками контрфорсів, що підтримують квадратний в плані постамент з об’ємними головами риб-провідниками дзеркальних струменів на кожній грані, служить передбаченням прикрашаючого його постаменту святого образу. Він виконаний в стилі спрямованого в височінь завдяки зменшуваному периметру квадрата зі скошеними кутами, вершину кожної грані якого вінчає герб Львова, а скошені кути – кронштейни у вигляді раскрепованих сувоїв.

Сама статуя Діви Марії в аморфно-об’ємному перетягнутому стрічкою на талії спадаючому красивими складами хітоні з покритою головою в оточенні зоряного німба і опущеними долу очима – виразне застигле в камені уособлення небесної сутності у всій своїй простоті і висоті духу.

додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Львівська обл., м. Львів, пр. Свободи.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Перемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів). З кільцевої по головній до центру міста (площа Адама Міцкевича), де розташована статуя Діви Марії.

Громадським транспортом у Львів, а потім до пр. Свободи (південна частина), де ширяє над землею образ Пресвятої Діви.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Статуя Діви Марії у Львові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram