Фонтан Дзеркальний струмінь

Історія

Фонтан Дзеркальний струмінь в Харкові Фонтан Дзеркальний струмінь

Його історія починалася зовсім не романтично під звуки наростаючого бою, стогони вмираючих і сльози залишених Небесами в живих. А потім скрипи лопат і дзвінкі удари сокири – це фортеця Харків народжувалася на світ у далекому 1653-му в рідкісні перерви між татарськими набігами завзятістю і силою українського козацтва серед безкраїх просторів Дикого Поля.

Коли і чиє поховання першим з’явилося на північній околиці поза оборонного периметру, що поклала початок Миколаївському погосту – про те історія мовчить, але через сто років його площа була настільки значною, що нарівні з іншими парафіяльними (Миколаївським, Троїцьким, Успенським) у зв’язку з обмеженістю всередині фортечного простору було закрито в 1771 році синодальним указом. Але при цьому тим же указом повалено закласти на цьому місці Жен-Мироносицьку церкву.

Східний фасад альтанки Дзеркального струменя в Харкові Східний фасад альтанки Дзеркального струменя

Цей крок визначив долю цієї ділянки, як храмової території – вже через десятиліття місцева громада збільшилася на стільки, що на порядку денному постало питання про перебудову його в камені, а станом на початок XIX століття оплот православної віри опинився всередині житлової забудови і отримав статус парафіяльного.

Як церковна дідівщина ця земля існувала практично весь час панування російського царизму, поки після більшовицького перевороту 1917-го одна імперія не зміна іншу під іншою назвою, іншими гаслами, інший керуючою верхівкою, але житиме за тими ж правилами. Так комунізм став офіційною релігією замість православ’я, а все більш-менш цінне храмове майно Мироносицької було вивезено.

11 березня 1930 року в угарі атеїстичного завзяття оплот православ’я в старому центрі був підірваний. Велику порожню територію всюдисущі ради швидко, але кілька непродумано пристосували під тролейбусний парк.

Україна прийняла на себе всю міць розв’язаної червоним Союзом і нацистською Німеччиною Другої світової війни 1939-1945 років, коли протистояння між вчорашніми союзниками перейшло у військову фазу. Вогненним смерчем випалила вона цілі міста і долі. У тому вихорі дісталося і старому центру міста з тролейбусним парком навпроти Харківського обкому партії.

Альтанка харківського фонтану Дзеркальний струмінь Альтанка фонтану Дзеркальний струмінь в Харкові

Чи з причини сильних руйнувань, або через поганий краєвид з вікна місцевої партійної еліти (пов’язують із зауваженням з цього приводу першого секретаря компартії України Микити Сергійовича Хрущова (1894 – 1971)), але після війни тролейбусний парк на колишньому місці перестав існувати, а його територію пристосували під сквер Перемоги.

Саме в серце нового зеленого острівця в 1947-му був відкритий фонтан Дзеркальний струмінь за проектом Віктора Івановича Коржа (1912 – 1978), в тому числі за участю якого виконане загальне планування скверу з розбивкою доріжок і басейном за простим цегляним парканом, а символічно-патріотична назва парку забезпечила приуроченого до сорокової річниці заснування Всесоюзного комуністичного союзу молоді відкриття на одній з його алей бюстів героям-комсомольцям на круглих високих колонах десятиліттям пізніше.

У 1970-х в складений раніше вигляд фонтану Дзеркальний струмінь були внесені перші зміни – обрамлення прилеглого басейну замінено на гранітне, а масштабна реконструкція 2007 року подарувала облицювання плиткою чаші, стін – мармуром, нове технічне оснащення і підсвічування, завдяки чому символ Харкова заграв новими фарбами лише підкоригованими вісім років по тому для гармонізації з новим будинком церкви Жен-Мироносиць на фоні.

Архітектура

Західний фасад фонтану Дзеркальний струмінь Західний фасад фонтану

Асиметрична чаша фонтану з альтанкою-надбудовою в західній частині центральної осі має обсяг 350 тонн. При цьому в його технічних даних значиться 137 форсунок, 2 системи штучного туману і 135 прожекторів. Оглядовий майданчик поруч з альтанкою Дзеркального струменя над чашею басейну по периметру обгороджена парапетом з різьбленими балясинами.

Сама альтанка являє собою триярусну аркову конструкцію, що спирається на чотири колони прикрашені пілястрами іонічного ордера, арки якої увінчані замковим каменем з левиними маскаронами на першому. Завершенням його служить кругла корона з високим шпилем, який зараз використовується в якості флагштока.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., м. Харків, вул. Сумська, сквер Перемоги.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків) або М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь). З об’їзної по вулиці Сумській до скверу Перемоги.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті орієнтир – станція метро «Архітектора Бекетова» / сквер Перемоги, в якому розташований фонтан Дзеркальний струмінь.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Фонтан Дзеркальний струмінь на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram