Прибутковий будинок Лихоніна в Харкові

Історія

Прибутковий будинок Лихонина в Харкові по Сумській №19 Прибутковий будинок Лихонина в Харкові

Дикий ліс і земляні вали, що довгих півтора століття служили єдиною перешкодою на шляху нещадного смерчу кочівників, відступили під натиском прогресу і цивілізації лише наприкінці XVIII століття. Тоді-то центральна Сумська вулиця і почала свій переможний хід на північ як матеріальне підтвердження темпів зростання губернського Харкова.

Так що перші власники у ділянок №№21 і 23 з’явилися, мабуть, в першій половині XIX століття, коли після дарування новоствореному університету великих земельних наділів навпроти Мироносицької церкви ця частина міста почала інтенсивно забудовуватися, а вартість тутешньої нерухомості – стрімко зростати.

Перші доменні відомості середини XIX століття пов’язують двоповерховий цегляний особняк по майбутній Сумській 19 з ім’ям власників відомого в Харкові магазину суконь для заможних пані купців Каппель, причому їм на міському плані належать вже обідві вищезгаданих суміжних ділянки.

Північний фасад харківського прибуткового будинку страхового товариства "Життя" Північний фасад прибуткового будинку СТ "Життя"

Поступове перетворення звичайного губернського міста на культурно-просвітницький центр Східної України та значне розширення міської межі, яка до кінця XIX століття ступила далеко за водні кордони Лопані і Харкова, змусила власників комерційної нерухомості подумати про розширення своїх площ – Каппель в середині 1890-х в своєму внутрішньому дворі будують ще один цегляний корпус з оформленням фасадів технікою цегляної кладки.

А вже через кілька років комплекс по Сумській 21/23 (нині 19) придбає для відкриття прибуткового будинку Михайло Орестович Лихонін (1847 – ), який починає своє панування з масштабної реконструкції комплексу 1902 – 1905 років за проектом Михайла Іродіоновіча Дашкевича (1863 – 1830), в ході якої центральну будівлю вздовж червоної лінії Сумської було надбудовано на один поверх, з надвірного боку до нього був прибудований замикаючий п-образний периметр, а фасади вирішені в стилі раннього бароко.

Кариатида центрального входу прибуткового будинку Лихонина в Харкові Кариатида будинку Лихонина в Харкові

Через п’ять років після закінчення будівництва пан Лихонін продає прибутковий будинок існуючому з 1865 року першому страховому товариству «Життя», котрому він належав аж до більшовицького перевороту 1917 року, після якого слобожанські землі були анексовані Московією, що скасувала приватну власність і відібрала будівлю на користь держави.

Благополучно переживши сім радянських десятиліть, а з ними і масштабну реконструкцію в 1979-му, за незалежної України унікальна архітектурна перлина повернулася під крило Гермеса і зараз, вже в статусі пам’ятки архітектури місцевого значення, є рідною домівкою для багатьох великих і малих комерційних проектів, хоча частина з приміщень і залишилася в житловому фонді.

Архітектура

Центральний фасад колишнього прибуткового будинку страхового товариства "Життя" в Харкові Центральний фасад будинку страхового товариства "Життя" в Харкові

Квадратний (бік 56м) триповерховий цегляний потинькований замкнений периметр з двоповерховим цегляним флігелем в центрі являє собою яскравого представника харківської архітектури, актуальність якого перевірена часом. Причому з огляду на те, що центральна частина уздовж червоної лінії забудови увібрала в себе більш ранню споруду, будівля має невисокий в порівнянні з сусідіми цоколь, а його в’їзна арка розташована під невеликим кутом.

Горизонтальне членування першого ярусу з левиними маскаронами прямокутних віконних прорізів, витончені балюстради і трикутні та аркові розірвані сандрики на кронштейнах з листям аканта другого, малюнок французького русту перекреслений строгими лініями замкового каменю центрального фасаду вигідно підкреслюють бічні та центральний ризаліти, модильйони, профільований карниз великого виносу, левові і жіночі маскарони, колони іонічного ордера, картуші, дві чоловічих каріатиди, на плечах яких спочиває балкон, а також декоровані розетками надбудови парапету. Витончену симетрію раннього бароко прибуткового будинку Лихоніна порушує лише проїзна арка поруч з центральним входом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харьков, вул. Сумська, 19.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь) або М27 (Харків – Бєлгород). З об’їзної по Сумській до прибуткового будинку Лихоніна по непарній стороні.

Громадським транспортом до вокзалів Харкова, а потім міським (автобус) до зупинки «Сквер перемоги» / «Міський сад», а потім по Сумській один квартал на південь, вздовж червоної лінії якого розташований колишній прибутковий будинок страхового товариства «Життя».

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок Лихоніна в Харкові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram