Підземні таємниці Кам'янця

Приховані від людських очей під кам’яними склепіннями в товщі земній ходи були одним з головних фортифікаційних споруд будь-якого середньовічного міста, від яких часом залежали не тільки військова удача, а й тисячі життів мирних городян. У їхньому роззявленій чорнотій утробі народжувалися таємні змови, замишлялися великі злодійства, а іноді вирішувалися долі цілих держав.

Кам’янець-Подільський, не дивлячись на своє самою природою створене унікальне укріплене місце розташування в петлі Смотрича під надійним захистом стрімких скель Подільських Товтр, проте мало відрізнявся від загальноєвропейської практики спорудження міст. Недра плато його старої частини суцільно поцятковані сотнями великих і маленьких тунелів розташованих практично на трьох підземних рівнях, хоча історія і зберігає відомості на межі вигадки і правди лише про більш значущі з них.

Не викликає сумнівів, що в скельній породі існує (можливо частково обрушився) хід з замкової вежі Рожанка до кам’яного велетня по імені Водяний розташованого нижче по схилу в бік річки, який був єдиним резервним шляхом постачання цілющої вологи оборонцям при тривалій облозі. Не дарма ж ключі від Рожанки були в наявності лише у коменданта. Про факт його існування збереглося чимало документальних свідчень.

А нещодавно під час розкопок на території старої Кам’янець-Подольської фортеці, коли було виявлено і розчищено невелику ділянку тунелю, знайшла підтвердження легенда про двадцятикілометровий підземний хід, що з’єднував її з Хотинською твердинею. Триярусний же бар в підземеллях XVII століть біля сучасного готелю мальовничо малює маленький сюжет великої картини прихованого від більшості цікавих очей кулуарного життя, переносячи своїх відвідувачів в давно минулі дні.

Але більшість з своїх таємниць місто досі береже за сімома печатками в своїх надрах… І таємничий хід веде з житлових кварталів всередину Вірменського колодязя яким нібито до місця страти інкогніто перебував кат для виконання своєї чорної місії, і шлях з серця Домініканської святині до адміністративного центру як і тунель із замку в ратушу ще чекають своєї черги щоб відкинути завісу над минулим міста на березі Смотрича.

02-09-2015 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.