Річка Суходіл

Історія

Річка Суходіл в Сидоріві Річка Суходіл

Тисячоліття пройшли з тієї пори, як на береги річки Суходіл вперше ступила нога людини розумної, яка залишила по собі пам’ять на місці своєї стоянки. Так по осколках мальованої кераміки та кам’яних знарядь праці дослідники віднесли її до періоду трипільської культури, що датується серединою V – першою половиною III тисячоліть до нашої ери.

Мине ще багато століть, перш ніж розташована в мальовничій балці зеленої долини блакитна стрічка в якості однієї з приток Збруча з’явиться в 1398 році на рукотворних сторінках історії заходу існування Галицько-Волинського князівства і переходу цих земель під владу Польської корони разом з селищем Сидорів.

Звивисте русло і пересічена місцевість забезпечать річці славу на ратному полі, коли в довготривалий період польсько-татарсько-турецьких воєн, що тривали без малого три століття (XV – XVII) Сидорівська твердиня і Гусятин не раз опиняться в епіцентрі бойових дій, а вододіл буде тендітною перешкодою між протиборчими сторонами.

Десь під час цих століть польського панування за річкою закріпилася її нинішня назва отримана, не дивлячись на досить повноводе русло протягом усього року, завдяки утвореній одним з представників роду срібної “Пиляви” Якубом Потоцьким (1481 – 1551) нової родової дідівщини – селища Суходіл, вперше згаданого на папері в 1532 році.

Не раз за наступними після розпаду Речі Постолитої століття (з XVIII по ХХI) галицькі землі змінять свою державну приналежність, не раз будуть залучені у вихор бойових дій, от тільки українська річка з архітектурними пам’ятками минулим поколінням все так само буде нести свої швидкі води в блакитну далину до Чорного моря.

Архітектура

Сидорівська річка Суходіл Річка Суходіл (Сидорів)

Розташована у басейні Дністра, по суті річка Суходіл є правою притокою Збруча. Її русло довжиною в сімнадцять кілометрів з декількома (п’ятьма) штучними ставами звивається по відносно рівнинній розораній місцевості з невеликими пагорбами у напрямку з північного заходу на південний схід галицької землі.

Найбільш мальовниче її русло, ширина якого варіюється від півтора до шістнадцяти метрів, а глибина сягає – півтора, у Сидоріві, де блакитна стрічка робить петлю, що в силу своєї фортифікаційної особливості стала ідеальним місцем для будівництва укріпленого замку у формі корабля.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., Гусятинський р-н.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Сірет – Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) до Копичинців. Далі поворот на Гусятин (траса Т20 11), а далі через місто в південно-західному напрямку по трасі Т20 02 (Гусятин – Борщів) до Сидоріва.

Або Е50 (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) від Хмельницького поворот на трасу М20 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) до Ярмолинців. Далі через Городок до Гусятина (траса Т23 15) через річку Збруч. Потім в південно-західному напрямку по трасі Т20 02 (Гусятин – Борщів) до Сидоріва.

Громадським транспортом на маршрутних таксі з Тернополя до автовокзалу Гусятина, а потім – на маршрутному таксі до Сидоріва (напрямок – Шидлівці). Річка Суходіл протікає через село, роблячи в районі фортеці петлю.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram