Немирівський парк

Історія

Клумба перед парковим фасадом палацу в Немирові Клумба перед парковим фасадом

Ексцентрик і меценат, творець і громадський діяч, кипуча енергія якого вдихнула нове життя в отриманий ним у віці двадцяти п’яти років Немирівський маєток Вінцент Потоцький (1740 – 1825) сповна скористався щедрими дарами долі (титул, влада, гроші) і не тільки до невпізнання перетворив саме місто, зробивши його оплотом просвіти і науки, але й заклав в 1787 році основи шедевра садово-паркової архітектури, який і після двох бурхливих століть вражає своєю красою.

Протягом наступного століття зелена оксамитова оправа палацу, до пишністю якої доклали руку всі без винятку власники маєтку з магнатської родини Потоцьких, набуває свій унікальний навіяний мотивами легендарної Софіївки неповторний вигляд, де галявини, ліси, хащі, озера, фонтани вплетені рукою майстра в існуючий ландшафт щоб малювати гармонійно-реалістичну картину царства Флори.

Сосна Веймутова у Немирівському парку Сосна Веймутова у парку палацу княгині Щербатової

Але час кардинальних змін не змусив себе довго чекати, увірвавшись в заспокоюючу тишу разом з легкою ходою молодої господині – Марії Щербатової (1857 – 1820). Саме в рамках реконструкції фамільного палацу немирівський парк в 1887 році отримав з її рук друге народження, коли недоторкані схили пагорба прорізали прямі широкі замощені майстрами з Смоленської губернії алеї, його значно збільшена територія була умовно розділена на чотири сектори згідно осі симетрії у вигляді новий палацу, а там і тут з’явилися яскраві акценти клумб з декоративною скульптурою.

Серед творців дендропарку, який створювався півтора десятиліття з використанням 160 видів кущів і дерев, називають і австрійського майстра паркового мистецтва Зеннгольца, і відомого чеського садівника Томайера, і відомого бельгійського паркового архітектора Пінаерта Ван Неєрта.

Партер парку палацу княгині Щербатової в Немирові Партер Немирівського парку

Гідним продовжувачем справи іменитих майстрів стала дочка Марії – Олександра Олексіївна (1881 – 1920), яка взяла на себе обов’язки по поповненню немирівської паркової колекції новими сортами дарів Фори, що проходили з її легкої руки спочатку акліматизацію в місцевій теплиці.

Після трагічної загибелі сім’ї Щербатових від руки революціонерів у 1920-му зелена перлина разом з палацовим комплексом була націоналізована і перетворилася на улюблене місце відпочинку санаторію “Авангард”, що дозволило їй хоча б частково пронести крізь роки радянського байдужості своє унікальне оздоблення.

А квітні 2013-го оксамит оправи палацу в Немирові був оголошений надбанням нації з присвоєнням статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва і взят під захист держави. Так що з тієї пори рік від року парк лише гарнішає, додаючи нові фарби в свій яскравий наряд.

Архітектура

Центральна алея Немирівського парку Центральна алея парку в Немирові

Пейзажний парк в англійському стилі на пологих схилах пагорба спадаючих до дзеркальної гладі ставу з кінця XIX століття займає площу в вісімдесят гектар, переплетаючись з поширеними в південно-східній частині Вінницької області дубовими і дубово-грабовими з вкрапленнями соснових ділянок лісами. При цьому весь вигадливий природний малюнок дендропарку підпорядкований домінанті палаца.

Відмітною особливістю немирівського ландшафту є яскраві елементи регулярного планування представлені партером площею в 0,75га перед південно-східним фасадом палацу й парковою клумбою біля паркового фасаду.

Скоротившись в двоє від первісного, нині видове зелене вбрання представлене вісімдесятьма видами представників флори, найбільш чисельними з яких є: дуб, бук червоний, акація біла, ялина звичайна і блакитна, граб, ялиця, ясен, кавове дерево, гінкго, платан, сосни звичайна, чорна і Веймутова.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Вінницька обл., м. Немирів, санаторій “Авангард”.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград) або Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль), які прямують через Немирів уздовж санаторію “Авангард”.

Громадським транспортом з Вінниці в північному напрямку 15-20 хвилин до повороту на санаторій “Авангард”, де розташований немирівський парк.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Немирівський парк на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram