Кириченкове святе джерело

Історія

Кіріченков святе джерело в Ізюмі Кіріченков святе джерело

Райський куточок Слобожанської землі, де повітря по особливому чисте, а небеса близькі до землі як ніде. Сюди в надії на диво ось вже не один десяток років приїздять паломники з найвіддаленіших куточків краю, щоб через живлючу вологу чуда природи отримати свою часточку благословення Господнього та відновлення тілесно-душевних сил для життя в ім’я Христа.

Коли і ким була відкрита цілюща сила Кириченкова джерела поруч із зберігачем знаменитої Піщанської ікони Божої Матері, про те не збереглося достеменних історичних документальних свідчень. Хоча сама православна церква визначає дату його відкриття серединою XVIII століття.

Культ криниці зародився, мабуть, з посиленням ролі в ієрархії харківських святинь Ікони Казанської Божої Матері після її жертвування купчихою Параскою Родіоновою в 1830 році новому Свято-Вознесенському храму в Пісках (викуплена нею раніше в старому однойменному міському храмі Ізюму на лівому березі Дінця), який досяг свого піку в другій половині XIX століття.

Купіль Кіріченкова джерела в Ізюмі Купіль Кіріченкова джерела

У безбожні радянські роки, що зі зброєю в руках вступили в свої права на цій землі після кривавого перевороту 1917 року, ключ вірою і правдою служив місцевим жителям для щоденних господарських потреб без всякого культового супроводу і духовної сполучної ланки вірян з забороненою релігією, на що комуністи дивилися без схвалення, але і без особливої ворожості.

Можливість відродити церковну сутність Кириченкова джерела з’явилася лише після здобуття Україною незалежності і зняття всіх атеїстичних перешкод. Так що вже на зорі третього тисячоліття (в 1990-х) підступи до нього були облаштовані, а поруч з’явилася кам’яна купіль з каплицею, де паломники могли здійснювати обмивання згідно релігійних правил православ’я.

Невичерпний потік бажаючих зробити обмивання у водах холодного ключа забезпечили йому славу цілющого і визнання православної церкви всієї навколишньої місцевості святою, що стало приводом будівництва тут в 2014-ому храму Піщанської ікони Божої Матері та відкриття при ньому однойменного чоловічого монастиря через рік.

Ізюмська Кіріченкова криниця Кіріченкова криниця

Так що зараз в цьому куточку земного раю паломники і просто все охочі можуть скуштувати від дара небес в будь-який час, хоча для відвідування купелі необхідно дотримуватися церковні правила, оголошені тут же при вході.

Архітектура

Кириченкове святе джерело зараз являє собою облаштований кранами і чашею ключ та цегляну каплицю-купальню з місцями для переодягання і басейном для обмивання. Причому вода тут постійної температури і варіюється від +6 до +8 ºС, що не заважає паломникам приймати Господню благодать у святій купелі будь-якої пори року.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., м. Ізюм, вул. Кринична.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Харків – Довжанський), яка проходить через Ізюм. У місті прямувати по вулицях: Ростовський Шлях – Чумацька – Московська – Кринична до храму Піщанської Богородиці, поруч з яким розташована криниця.

Громадським транспортом з Харкова до автовокзалу Ізюма, а потім міським в район Пісок (орієнтир Вознесенський храм), де розташований Кириченкове святе джерело.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Кириченкове святе джерело на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram