Приватний особняк М.К. Уткіна в Харкові

Історія

Колишній приватний особняк Михайла Костянтиновича Уткіна в Харкові Харківський особняк М.К. Уткіна в Харкові

У ті далекі часи коли фортецю, що пізніше отримала ім’я Харків, лише почали відбудовувати серед безкрайніх просторів Дикого Поля українці гнані релігійно-етнічними утисками Речі Посполитої на початку XVII століття, ці землі в межи нового поселення не входили, а знаходилися на його південній околиці.

Вдале розташування (гирло Харкова при впадінні в Лопань утворює вузьку витягнуту петлю з півночі захищену густими лісами) в другій половині наступного XVIII століття забезпечило місту статус слобожанської столиці і значне територіальне зростання. Тоді ж було сформовано основне планування центральних вулиць, у тому числі і Гоголя (спочатку Вовнобойна). Хоча забудова, виключаючи церкви, складалася суцільно з дерев’яних садибних будинків.

На початку XIX століття квартал між Театральною площею та Мироносицькою церквою нічим не відрізнявся від інших – ті ж затишні дерев’яні особняки більш заможних городян заховані від сторонніх очей в тіні розкішних садів. Ось тільки хто були власники ділянки по майбутньій Гоголя, а поки Мало-Сумській та Кокошкинському, під № 9б історія поки зберігає під покровом таємниці.

Центральний вхід харківського особняка М.К. Уткіна Центральний вхід особняка Уткіна в Харкові

Офіційний же відлік документальної літописі ділянки поруч з 3-ою чоловічою гімназією почався з будівництва особистої резиденції почесного громадянина Харкова купця 1-ої гільдії Михайла Костянтиновича Уткіна (- 1918) скромної за розмірами, але розкішної за декоровим оздобленням будівлі в 1908-ому за проектом Михайла Бабкіна.

Господарська жилка нащадного підприємця не змусила себе довго чекати – через п’ять років практично поруч на тій же вулиці Гоголя під №11 з’явився ще один особняк Михайла Костянтиновича, але на цей раз призначений для отримання доходу.

А в 1914-му Російська імперія розв’язала Першу світову війну, яка поглине її куруючу верхівку без залишку і на сім десятиліть занурить країну в морок радянщини, що повторить подвиг попередниці в розв’язанні Другої світової і відбере приватну резиденцію Уткіна у законних господарів, пристосувавши під багатоквартирний житловий будинок.

Після здобуття Україною довгоочікуваної незалежності в 1991-ому та відродження підприємницьких ініціатив харківський особняк по Гоголя 9б поступово змінить свій профіль з житлового на комерційний, притуливши під своїм крилом безліч великих і малих фірм, які існують тут і донині.

Архітектура

Ризалит центрального фасаду особняка М.К. Уткіна в Харкові Ризалит особняка М.К. Уткіна в Харкові

Невеликий (шість вікон по фасаду і бічний вхід) одноповерховий на високому цоколі г-подібний (20м х 18м) обсяг особняка М.К. Уткіна розташований уздовж червоної лінії забудови вулиці відповідно до задуму свого творця, не дивлячись на свої скромні щодо сусідів розміри і поверховість, гармонійно вписується в загальний фон завдяки витонченому декору його центрального фасаду в стилі бароко.

Асиметричне розташування ризаліту центрального входу колишнього приватного особняка по Гоголя 9б перегукується з оформленням центрального ризаліту розкішним рослинним орнаментом, витонченими наличниками з декорованим замковим каменем та кронштейнами лобового карниза увитими гірляндами, які доповнюють овальне вікно сходового прольоту та полога арка парапету.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харків, ул. Гоголя, 9б.

посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків) або М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь). З Харківської об’їзної вулицями Сумською – Жон-Мироносиць – Пушкінською – Скрипника – Гоголя, вздовж якої розташований приватний особняк М.К. Уткіна.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті орієнтир станція метро «Архітектора Бекетова» / сквер Перемоги, до якого з півдня примикає вулиця Гоголя з колишньою купецькою резиденцією авторства Михайла Бабкіна.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Приватний особняк М.К. Уткіна в Харкові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram