Аптека Олександрівської лікарні

Історія

Аптека Олександрівської лікарні в Харкові Аптека Олександрівського шпиталю

І хоча лаври першопрохідця аптекарської справи в Харкові належать казенному закладу створеному разом з губернської лікарнею Наказу Громадської піклування Євсея Гавриловича Смирницького на чолі з гезелем Іваном Христиановичем Лидерсом за Лопанню на Різдвяній вулиці ще в 1778 році, справа древніх фармацевтів і ескулапів на слобожанській землі довго не знаходила гідного визнання.

Так перша приватна аптека була відкрита провізором Г. Венцелем в 1810-му, наступна – вісім років по тому провізором Г.Фідлером. Так що в 1838 році їх в місті всього було лише п’ять. Фармацевтика в Харкові, що нараховував станом на 1866 рік понад шістдесяти тисяч чоловік і зростав величезними темпами, перебувала, як і медичне обслуговування, в досить жалюгідному стані – аптек було всього шість та два аптекарських магазину.

Пам'ятна табличка харківської Олександрівської аптеки Пам'ятна табличка Олександрівської аптеки в Харкові

Відкриття 30 серпня 1869 року Олександрівської лікарні стало для міста на березі Лопані справжнім проривом у справі соціального захисту населення, а особливо його найменш забезпечених і незахищених верств. І хоча на перших порах на її утримання виділялося лише тисяча рублів на рік і сто койко-місць, але аптека створена при ній в тому ж 1969-ому по сусідній Благовіщенській вулиці між особняком Минстера і колишнім будинком Інституту шляхетних дівчат (після переїзду навчального закладу на Сумську, передано місцевому шпиталю) стала справжнім дивом для жителів Залопанській частини.

Харківська аптека Олександрівської лікарні, до речі сказати на той час подібні установи самі виготовляли ліки відповідно до призначення лікаря, продовжувала свою успішну діяльність в якості її фармацевтичної складової аж до 1917-ого, не дивлячись на щорічно збільшувану конкуренцію з боку приватних фармацевтів, число яких досягало двадцяти чотирьох.

Після більшовицького збройного перевороту і встановлення режиму військового комунізму аптека по Благовіщенській 25 продовжила свою діяльність при першому стаціонарі 1-ї клінічної лікарні. Такий стан справ збереглося аж до початку 2000-х, коли сусідню будівлю було перетворено на Центр репродукції людини “Імплант” і її першочергове значення в приватних руках було кілька втрачено, більше переключившись в історичний контекст.

Архітектура

Центральний фасад харківської аптеки Олександрівського шпиталю Центральний фасад аптеки Олександрівської лікарні

Скромна архітектура одного зі стовпів харківської місцевої фармацевтики минулого нині практично похована за новомодним фасадом з червоної цегли, а колись витягнутий прямокутний периметр (20м х 10м) з прибудовою в південній частині в три вікна по фасаду вздовж червоної лінії забудови Благовіщенській колись представляв собою одну з тих численних творінь зодчих, в якій лише вгадувався неокласичний декор.

Так в оформленні одноповерхового приземкуватого зовнішнього фасаду Александрової аптеки з асиметричним розташуванням аркового входу були використані профільований лобовій карниз, витягнуті аркові віконні прорізи, кутові лопатки, витончені брівки, прості лиштви, що гармонійно поєднувалися з архітектурним ансамблем колишнього Інституту шляхетних дівчат, якому вона належала.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харьков, вул. Благовіщенська, 25.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), Е105 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь), М18 (Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта). З Харківської об’їзної по вулиці Полтавський шлях до Дмитрівської, яка через квартал виходить на Благовіщенську з Олександрівської аптекою.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті трамваєм / автобусом, що крокують в західному напрямку по Полтавському Шляху до зупинки «вул. Дмитрівська», а потім один квартал на північ до комплексу колишнього філії Олександрівської лікарні з аптекою в східній частині.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Аптека Олександрівської лікарні на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram