Комплекс Гагаріна в Харкові

Історія

Комплекс князя К.М. Гагаріна по Клочківській 5 в Харкові Комплекс князя Гагаріна в Харкові

Тисячоліттями драговини з піщаними косами лівого берега Лопані, там де в неї впадає Харків, на ряду з швидкими водами і густими хащами служили добрим захистом для тих, хто шукав собі укриття від переслідування ворогів в глибинці слобожанських земель. Заселення його почалося лише десь у другій половині XVIII століття і поступово просувалося на південь у міру пов’язаного з веденням людиною господарської діяльності (загати, млини, дамби) відступу води.

Так спочатку на вузьких смужках твердої суші з’явилася слобода харківського полкового судді Клочкова, яка подарувала ім’я вулиці, розбудовувалася уздовж набережної, а місце ближче до гирла Харкова через брак технічних можливості будівництва капітальних споруд в кінці першої чверті XIX століття вподобали торговці рибою, які організували тут свої ряди.

Правда їх володарювання на цих землях розташовані так близько до центру міста з Успенським собором тривало лише до середини 1850-х, коли тут почали з’являтися перші житлові будівлі. Приземкуваті, дерев’яні, практично без земельних ділянок (в той час як в Харкові вже щосили розгорнулося кам’яне будівництво) вони належали самому незаможному міському прошарку населення.

Колишній готель "Континенталь" в Харкові Колишній готель "Континенталь"

Але і ці споруди простояли тут не довго. Вода відступила, трясовина висохла, піски вкрилися земляним шаром і престижність ділянок зросла разом з травою і деревами на лопаньскому березі. Найпрестижнішими були звичайно ж дворові місця уздовж магістралей та біля мосту.

Так першим відомим з офіційних документів хозяїном ділянки під №5 був князь Костянтин Миколайович Гагарін, який володів дворовим місцем разом з комплексом будівель станом на 1901 рік оціненим в суму більше п’ятнадцяти тисяч рублів.

Але, мабуть, наявну на ділянці будову було принесено в жертву комерціалізації суспільства, коли дворянські роди на початку ХХ століття масово почало освоювати нові джерела доходу замість збіднілих зі скасуванням кріпосного (фактично рабовласницького) права потокам від сільського господарства – в 1903-му проект забудови ділянки князем Гагаріним був замовлений міському архітекторові Борису Миколайовичу Корнеенко (1871 – 1916).

За яких обставин майно князя було розділено і станом на 1913 рік опинилося у власності різних господарів історія замовчує, але ними були №5 (прибутковий будинок) – Федір Федорович фон-дер Лауніц, а №5а (готель “Континенталь”) – власник сусідньої ділянки купець Сруль-Нахім Шлемович Гулько.

Після оголошення реквізиції “на користь держави” всієї приватної власності більшовиками, що захопили владу в Східній Україні, західна частина перетворилася на професійно-технічне училище, а східна – використовувалася під його практичну базу.

Після здобуття Україною незалежності обидві частини швидко перейшли у приватну власність – по Клочківській №5 зараз розміщуються офісно-виробничі площі харківської друкарні “Друкарська справа”, а №5а після переїзду в іншу будівлю середньо-спеціального навчального закладу пристосовано під комерційний центр.

Архітектура

Будівля харківського прибуткового будинку князя Гагаріна Прибутковий будинок князя Гагаріна

Колишній комплекс князя Гагаріна на харківській набережній Лопані являє собою забудовану по периметру ділянку з внутрішнім двором, де безпосередньо по червоній лінії Клочківської розташований двоповерховий прямокутний (22м 14м) корпус житлово-торгівельного призначення, а вздовж річки – п-образна п’ятиповерхова будівля з крилами різної довжини.

Домінантою західної асиметричної споруди червоної цегли з частково потинькованими фасадами в стилі неокласики є верхній ярус декорований фігурною кладкою фризу і профільованого карнизу на модильйонах, лопатками та ризалітами з двома різними контурами надбудов, центральна з яких служить вінцем фасаду підкреслена чверть-круглим трьохчастковим вікном в ажурному ліпному оздобленні. Нижні поверхи відрізняють лопатки з круглим завершенням і геометричний малюнок над- і підвіконного простору різний на кожному з них.

Східна двоповерхова потинькована (за винятком красноцегляної надбудови) споруда досить стримана за своїм оформленням в порівнянні зі своїм сусідом під №3: коробові віконні арки із замковим каменем і лиштвами на верхньому ярусі, руст першого поверху, виділення фільонками дзеркал міжвіконного простору – другого, лопатки з імітацією алмазного русту, профільовані карнизи і декоративна надбудова парапету.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харків, вул. Клочківська, 5а.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), Е105 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь), М18 (Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта). З Харківської об’їзної по Білгородському шосе – Сумській – пл. Конституції – Соборному узвозу або Полтавському шляху – вул. Різдвяній до набережної, де – біля Купецького моста розташований колишній комплекс князя Гагаріна.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті трамваєм / автобусом / метро до зупинки “Площа Конституції”, а далі – Соборному спуску до Клочківської вулиці / набережної, уздовж яких розташований корпусу під №5.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Комплекс Гагаріна на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram