Святопокровська церква Чорткова

Історія

Чортківський Святопокровський храм Святопокровська церква Чорткова

На зорі народження останнього століття другого тисячоліття у підніжжя давньої твердині Чорткова з’явилося маленьке диво – з-під землі забило джерело з водами, що, як виявилося, володіли чудодійними цілющими властивостями. Залишити цей факт без уваги українська православна громада не могла, тому незабаром був кинутий клич по місту і передмістям з метою збору коштів на спорудження храму на цьому святому місці.

Слава про чудодійну цілющу вологу з джерела зробила свою справу: кошти були зібрані, виготовлено проект Львівською архітектурною компанією, освячено закладка наріжного каменя. Повномасштабні будівельні роботи були розпочаті в 1903-му (основні матеріали (камінь, цегла, пісок) взяті з місцевих кар’єрів і цехів) і тривали два роки, щоб в день Святої Покрови (14 жовтня 1905-го) знайти своє гідне завершення в новому міському архітектурному шедеврі.

Освячено ж храмовий комплекс був двома роками пізніше разом із новозбудованною над святим джерелом каплицею на честь Пресвятої Богородиці. З тих самих пір церква, яка отримала народну назву «полкова», стала зосередженням релігійного життя місцевої православної громади.

Дві світові війни ХХ століття стерли документальні свідчення історії церкви Святої Покрови, але пам’ять людей зберегла дивовижний факт чудесного порятунку головної храмової святині (ікони Божої Матері), а разом з нею і солдата, що молився біля її стін, при прямому влученні в будівлю оплоту віри снаряда під час бойових дій Другої світової. Храм тоді був значно пошкоджений, а дзвіниця і зовсім стерта з лиця землі.

Північний фасад церкови Святої Покрови Чорткова Північний фасад чортківського храму Святої Покрови

Новий етап розквіту Святопокровської церкви насупив з падінням комуністичного режиму (1990-ті), коли були зняті всі заборони на релігійні богослужіння і зірка віри знову засяяла над українською землею.

Незабаром слава про святе джерело Чорткова і храмі при ньому повернула колишню велич і значно збільшила прихід під прапором Української православної церкви Київського Патріархату, що дозволило вже в 1996 році відтворити на колишньому місці величну будівлю дзвіниці, яка завершила первісний образ комплексу.

Світанок нового тисячоліття (2002 рік) ознаменувався для церкви Святої Покрови новою чудесною подією, коли на її території з-під землі забило нове джерело, через два роки осяяний благодаттю явища Всецариці Пресвятої Заступниці. Відеофіксація цієї знаменної події була проведена одним з розквартированих в місті військовослужбовців в урочистий для України день тринадцятої річниці проголошення незалежності (24 серпня 2004 року).

Архітектура

Святі джерела храму Покрови Чорткова Святі джерела Чортківської церкви Покрова

Хрестоподібний в плані (30м х 20м) з гранчастою апсидою кам’яно-цегляний Покровський храм Чорткова відрізняє нестандартне розташування щодо центральної осі: в той час як основна частина християнських святинь орієнтовані у напрямку південний захід – північний схід, його центральний вхід розташований в північно-західній частині.

Зовнішні фасади виконаної в романському стилі храмової будівлі відрізняє пишні мозаїчні сюжети релігійної тематики площини стін центрального фасаду, арочних порталів торців осей, прибудов біля средохресття і масивного фронтону над головним входом.

З інших архітектурних особливостей варто відзначити гранований купол на високому барабані з арочними світловими вікнами над средохресттям, здвоєні арки вікон трансепта, ажур декоративних главок країв осей і «троянду» центральної грані апсиди.

Дзвіниця чортківського Покровського храму Дзвіниця Покровської церкви Чорткова

Розташована в західному куті комплексу відновлена чотириярусна дзвіниця співзвучна по своєму виконанню з основною будівлею: арочні ніші зі статуями святих, здвоєні вікна, зубчасте завершення лобового карниза, декоративні главки по кутах, арочні портали осей, купол і троянди по сторонам гранованого барабана.

Невід’ємною частиною комплексу так само є два святих джерела, об’єднані нині в купіль Всецариці Небесної, яка розташована на північному сході. Обидва джерела, облагороджені диким каменем і зеленої палітрою клумб, оформлені виразними християнськими образами статуй і зображень.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Чортків, вул. О. Теліги, 16.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк) до Чорткова. По місту вздовж вулиць: Копичинецька – Шевченко – Гончара – Середній. На перетині останньої з вул. О. Телігі розташована церква Святої Покрови.

Громадським транспортом до залізничного або автовокзалів. У Чорткові по вулицях Залізничній – Середньої – О. Теліги до Святопокровського храму.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Святопокровська церква Чорткова на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram