Бережанські музеї

Історія

Експонати музеїв у Бережанах Експонати бережанських музеїв

За бережанською ратушою споконвіку закріпилася слава культурно-просвітницького центру округи, де поряд з виконавчими закладами адміністративно-територіальних органів під її крилом знаходили притулок і навчальні заклади, і творчі об’єднання, і громадянські ініціативи…

Не дивно що саме ці стіни стали першовідкривачами для першого краєзнавчого музею міста. Тоді (20 – 30-ті роки ХХ століття) у міжвоєнний період під владою Польської республіки як і нині музейна експозиція займала перший поверх серця міської забудови.

Однак, Друга світова війна (1939 – 1945) внесла свої корективи в мирне існування зберігача історії бережанської землі – велика частина цінних експонатів зникла разом з розвіяним димом гарматних залпів.

Відродженням ж музейної справи Бережани були зобов’язані ентузіазму і невгамовній енергії краєзнавця-аматора Степана Танасовича Дударя, приватна колекція якого лягла в основу відкритої в залах ратуші 20 вересня 1980 року першій після півстолітньої перерви музейної експозиції. А двома роками пізніше вона стала філією Тернопільського краєзнавчого.

У приміщеннях по сусідству в червні 1984-го був організований міжобласний методичний центр книги, який опісля перетворився на регіональний оплот української словесності, десять років потому взятий під опіку все тим же тернопільським музеєм.

Бережанське музейна будівля (ратуша) Музейна будівля Бережан

27 серпня 1995 року відбулася знаменна подія в громадському житті міста, коли в будівлі міської адміністрації відкрилася експозиція новоствореного завдяки старанням місцевих і зарубіжних меценатів музею видатного діяча української культури Богдана Лепкого (1872 – 1941), з іменем якого пов’язаний значний період історії Бережан під час перебування його викладачем місцевої класичної гімназії (організовував читальні вечори “Просіти”, громадські бібліотеки, позикові каси). Спочатку він виступав як філія обласного, а в 2002 році отримав самостійність, щоб через рік стати комунальною організацією.

Роль останньої перлини в намисті зберігачів історії випала музею сакрального мистецтва та історії церкві, заснованому в 2007 році як підрозділ місцевого Державного історико-архітектурного заповідника. Самим своїм існуванням в першу чергу він був зобов’язаний отцю Михайлу.

Так що нині під одним дахом першого ярусу будівлі міської ратуші зібрані всі аспекти бережанських історичних віх розділені лише умовно тонкою ілюзорною гранню стін. Всі вони в сукупності малюють химерну картину минулого цієї землі в контексті окремих подій і доль, щоб подарувати надію на прекрасне майбутнє як гідне продовження книги Галичини.

Експозиція

Колекція бережанських музеїв Колекція музеїв у Бережанах

Експозиція краєзнавчого музею (налічує понад шістнадцять тисяч примірників), представлена у чотирнадцяти залах, охоплює весь період і всі аспекти історії благодатної землі, яка дала життя місту, від палеоліту до наших днів.

Музей книги, що складається з семи тисяч експонатів, займає шість залів першого поверху будівлі. Переважну частину його колекції складають книги, з яких більше чотирьох з половиною сотень – рідкісні і двадцять п’ять – стародруки. Так само тут зберігаються художні роботи у вигляді полотен та графіки майстрів минулого.

П’ять залів музей Богдана Лепкого оповідають про яскравий, сповнений знакових подій життєвий шлях всебічно обдарованого дитя тернопільської землі, що поставив його в один ряд з видатними пророками української землі завдяки неоціненного внеску у відродження місцевої духовності та словесності.

Музей Сакрального мистецтва та історії церкви представлений майже двома тисячами експонатів, серед яких твори іконопису та скульптури, золотого шиття і карбування, оповідає про тернистий шлях релігії на галицьких землях з періодами розквіту, десятиліттями забуття і епілогом відродження на зорі третього тисячоліття від Різдва Христового.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Бережани, пл. Ринок, 1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (Р05) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк). У місті вул. Тернопільській – вул. А. Міцкевича, яка виходить до Ринкової площі.

Громадським транспортом на маршрутних таксі або залізничним транспортом зі Львова / Тернополя до Бережан. Від станції прямувати по вулицях Привокзальній – Тернопільській – Міцкевича до будівлі ратуші, на першому поверсі якої розташовані музеї.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Бережанська ратуша на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram