Бережанська гімназія

Історія

Бережанська гімназія Гімназія в Бережанах

Показником високого соціального статусу будь-якого навчального закладу служить не вартість освіти в його стінах, і звичайно ж не кількість випущених учнів, а той відсоток з них, які досягли у своєму житті кар’єрних і громадських висот. І Бережанської гімназії в цьому питанні є чим пишається – в її історію золотими літерами вписані сотні імен тих, кого не забула історія.

Гідна продовжувачка закладених на просторах Збаража традицій (утворена при монастирі бернардинів під заступництвом магнатської родини Потоцьких в 1789 році) на початковому етапі свого існування була організована як середній навчальний заклад з німецькою мовою навчання.

А вже 2 вересня 1805 року гімназія відчинила двері своїх нових навчальних приміщень перед учнями перших п’яти класів на другому поверсі ратуші в самому серці старого міста на берегах річки Золота Липа.

За десятиліття існування в цих стінах світоч освіти випустив цілу плеяду видатних діячів своєї землі, які підняли на новий рівень науку та літературу, журналістику та медицину, політику і музику… не залишилася осторонь і духовна складова життя галицьких земель. При цьому в 1874 році навчання перейшло на польську мову викладання.

Північний фасад гімназії в Бережанах Північний фасад бережанської гімназії

При цьому збільшеним до восьми кількістю класів, до яких в 1905-му додалися з українською мовою навчання, стало тісно в ратушних приміщеннях, що гостро поставило питання про будівництво нової навчальної будівлі. І вирішено воно було місцевою (на той момент ще австро-угорською) адміністрацією в найкоротші терміни.

Бойові дії, а потім політичні негаразди пов’язані з Першою світовою 1914 – 1918, не дивлячись на повне завершення будівельних робіт до 1914 року, відклали переїзд бережанської гімназії в нову будівлю на вершині південно-західного пагорба на ціле десятиліття.

Короткий міжвоєнний період благоденства в півтора десятиліття швидко підійшов до свого завершення. Потім будуть радянська окупація (1939) і бойові дії Другої світової (1941), які змусять навчальний заклад повернуться ближче до цивілізації в раніше займані приміщення ратуші.

Закінчення військових дій та повне підпорядкування західноукраїнських земель комуністичному режиму країни рад зовсім поставили хрест на існуванні світоча знань з яскраво вираженими націоналістичними традиціями в Бережанах – в 1944-му були проведені останні випускні іспити і його було закрито.

Забуття розтяглося на довгих півстоліття і закінчився з набуттям Україною довгоочікуваної незалежності. Так вже в 1993 році гімназія знову ступила на шлях освіти нового молодого покоління, за підтримки адміністрації були організовані зустрічі колишніх її випускників, які отримали нарешті можливість ступити на поріг рідної альма-матер. На честь ж святкування десятої річниці відновлення навчального процесу Бережанська загальноосвітня школа №1 отримала им’я одного зі своїх найвідоміших випускників, якому присвячений один з міських музеїв – Богдана Лепкого.

Архітектура

Парадний вхід бережанської гімназії Парадний вхід гімназії в Бережанах

Розташована всього в парі кварталів від центру старого міста (площа Ринкова) чотириповерхова навчальна будівля створено за канонами класичної архітектури. Воно має п-подібний периметр з двома великими за обсягом флігелями по краях крил (північний – паралельний осі будівлі, південний – перпендикулярний) і внутрішнім двором, центральний фасад якого підкреслять видатним п-образним ризалітом.

Зовнішній вигляд гімназії повністю відповідає обраному архітекторами стилю, де французький руст двох нижніх ярусів і пілястрів верхнього обсягу підсилює візуальний ефект монументальності об’єкта, а кронштейни лобового карниза і широкий антаблемент підносять чотирьохсхилий дах увись, масивна арка центрального входу зі стилізованими пілястрами-вежами по боках доповнює пишність вигляду, а дзеркальне оформлення площині бічного фасаду з датою спорудження будівлі (ANNO-DOM MCMXIV) завершує загальне враження грандіозності проекту.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Гімназична, 2.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (Р05) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) – Тернопільська вулиця по місту. Далі: вул. Чорновола – пл. Ринок – вул. Валова до бережанської загальноосвітньої школи №1.

Громадським транспортом на маршрутних таксі або залізничним транспортом зі Львова / Тернополя до Бережан. Від станції по вулицях Привокзальній – Тернопільській – Чорновола – Валовий до будівлі гімназії.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Бережанська гімназія на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram