Піраміди під Полтавою

Опубліковано Вікторія Шовчко 26-02-2011

Єгипет. Як багато в цьому слові, де шум, гнаного вітром, піску перекочує, стираючи в пил, сторіччя секунда за секундою, де померлі сплять вічним сном у кам‘яних саркофагах, а кішка Бастет зберігає їх давно згасле домашнє вогнище усередині кам‘яних гігантів – гробницях.

Мало хто очікує побачити нехай не такі грандіозні і не такі давні, але такі ж прекрасні усипальниці в українському степу. І хоча внутрішнє убрання українських пірамід, як і їх єгипетських прототипів, давно розграбованої та знищено рукою варварів, їх стіни до сих пір зберігають дух своїх померлих володарів, адже піраміди – їх залишений на землі слід.

Читати далі »

Лівадія буде заповідником

Опубліковано Вікторія Шовчко 25-02-2011

Білий палац, що потопає в зелені півторастолітнього парку, колись офіційна резиденція російської імператорської семи, а зараз – пам’ятник архітектури, відомий в усьому світі, скоро буде святкувати свою столітній ювілей.

В якості подарунка ювілярові уряд Криму вирішив клопотати про присвоєння Лівадійському музею статусу історико-архітектурного заповідника державного масштабу, що дозволить уникнути комерціалізації використання палацу і прилеглих територій.

Читати далі »

Найбільша загадка Україні

Опубліковано Вікторія Шовчко 22-02-2011

Зелені пагорби на рівнинах Україна – зовсім не рідкість. Проїжджаючи через них, мало хто замислюється, що у нього під колесами, може бути, знаходиться частинка нерозгаданою таємниці історії.

Ця загадка, протяжністю півтори тисячі кілометрів перетинає всю територію України, місцями перериваючись, місцями набуваючи дуже чітко вираженого характеру. Ця загадка – Змієві вали.

Читати далі »

Ханський палац - Світова спадщина?

Опубліковано Вікторія Шовчко 21-02-2011

Фонтан любви, фонтан живой!
Принес я в дар тебе две розы.
Люблю немолчный говор твой
И поэтические слезы.
А. С. Пушкин

Біломармурова реліквія з тихим срібним голосом – Бахчисарайський фонтан – символ тихого смутку і світлої надії в обрамленні пишності ханської резиденції – одна з перлин Криму, що вабить туристів своєю романтичною історією, оспіваною в поезії.

Читати далі »

Духи замку Олесько

Опубліковано Вікторія Шовчко 18-02-2011

Замки – живі істоти, що зберігають у своїй пам’яті відбитки сотень осіб, тисячі похмурих і сонячних днів, сотні тисяч звуків шереху суконь і дзвону келихів. Так багато доль пов’язано з цими стінами, що багато хто з них, промайнув лише на мить, годину, день не залишили по собі письмових слідів, а деякі зберігаються лише в легендах …

Тіні, тих хто давно пішов в інший світ, іноді нагадують про себе легким подувом вітру в нічних порожніх залах олеськовського замку. Коли місяць своїм молочним світлом заливає цей суєтний світ, по його залах бродять тіні закоханих, що шукають один одного. Привиди покінчившого життя самогубством Адама Жолкевського і передчасно померлу Марціани Данилович, яким жорстока рука батька красуні не дала можливості бути разом в їхньому земному житті, вештаються серед тиші і ніяк не можуть зустрітися.

Читати далі »

XI Фестиваль вина у Берегові

Опубліковано Вікторія Шовчко 17-02-2011

З чим у вас асоціюється Франція, якщо не брати до уваги Ейфелеву вежу? Думаю більшість гурманів дадуть відповідь: “З вином і сиром!”. Але для того, щоб покуштувати ці вишукані ласощі не треба замовляти туристичні візи, бронювати готелі та авіаквитки. Адже на Закарпатті є своя Франція в мініатюрі – містечко Берегове. Щоправда мова там не французький, а угорський, але є й давні підвали з дубовими бочками, і сироварні з великими головками сиру, і віковий палац.

А потрапити в цей райський куточок у березні місяці – взагалі велика удача. Адже щороку в цей час там проходить фестиваль вина, в цьому році вже одинадцятий.

Читати далі »

Юсуповський палац під замком

Опубліковано Вікторія Шовчко 16-02-2011

Коли прийшла звістка про те, що Юсуповський палац у Криму знову внесений до списку пам‘яток культурної спадщини України і вилучено з приватних рук, у мандрівників з‘явилася надія побачити його на власні очі. Але не тут то було…

Виявляється президент прийняв таке рішення бо йому самому палац сподобався в якості резиденції для відпочинку. Так він відхилив прохання Асоціації музеїв та заповідників про відкриття в стінах музею експозиції для загального огляду.

Читати далі »

Маріїнський палац — не президентська резиденція

Опубліковано Вікторія Шовчко 14-02-2011

Блакитна перлина Києва в білих барочних завитках зможе прийняти в своїх залах, що реставруються, відвідувачів з “простих смертних”. Президент відмовився від ідеї свого попередника про облаштування в її стінах резиденції глави держави.

Проте свої двері Маріїнський палац відкриє, по гаданих оцінках реставраторів, лише в кінці 2011 року. Бо реставрація зажадає чималого об’єму робіт і величезного фінансування.

Читати далі »

Гіркий досвід приватних рук

Опубліковано Вікторія Шовчко 11-02-2011

Передача пам‘яток архітектури в приватне володіння – питання неоднозначне, все залежить від власника, деякі з них – розуміють цінність перлини, що потрапила в руки, інші – набувають палаци і замки для престижу, і виходить ситуація “слон у посудній лавці”.

Трохи легше стало на душі у цінителів історії, коли призупинили дію неоднозначного закону “Про перелік пам‘яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації”, коли близько півтора тисяч об‘єктів були виключені з його списків.Однак деяким з цих пам‘ятників вже не допомогти.

Читати далі »

Фестиваль "На броні перемоги"

Опубліковано Вікторія Шовчко 09-02-2011

Любов до зброї в людині жила в усі часи, починаючи з первісних. Напевно саме тому гра в “війнушки” у дітвори – одна з перших і найбільш улюблених. У цьому є щось від первородних інстинктів перемагати і захищати. Побачити на власні очі військову техніку в дії або справжню битву не на застиглих кадрах кіноплівки або музейних експонатів – це чи не здійснення мрії?

Але завдяки ентузіастам, громадським організаціям, кіностудії ім. А.П. Довженка, Національному музею військової історії, за сприяння міністерства Оборони України, управління Внутрішніх військ і Прикордонної служби мрія може втілитися в реальність. Приурочений до Дня захисника Вітчизни у селищі Калинівка (47 км траси М 06 (Е 40) ділянки Київ – Житомир) буде проходить фестиваль “На броні перемоги”.

Читати далі »

Що залишиться спадкоємцям Києва?

Опубліковано Вікторія Шовчко 08-02-2011

Заради дорогих земельних ділянок в українській столиці знищується культурна спадщина, відображена у спортивних та комунальних спорудах, житлових будинках і зелених насадженнях. Київ перетворюється на американізованого мутанта зі скла і бетону.

Тільки за період 2005 – 2010 рр. з реєстру культурної спадщини міста виведено 107 об‘єктів, велика частина яких вже знищена.

Читати далі »

Одна із загадок Маріуполя

Опубліковано Вікторія Шовчко 07-02-2011

Кожне місто, як людина, має свою долю, свої злети і падіння, свої таємниці. Але міста живуть набагато довше за людей, і їх історія обчислюється не роками, а деколи навіть не століттями. І коли не залишається документальних джерел, виникають легенди і міфи, які живуть у серцях людей і народному фольклорі.

Загадкові тунелі невідомо ким, коли і для яких цілей створені під Маріуполем – одна з таких легенд. Є навіть свідчення деяких очевидців і документальних фактів, які побічно підтверджують її. Так наприклад існує думка, що саме вони врятували мирних жителів Маріуполя під час Кримської війни (1853 – 1856), коли місто було атаковано англо – французькими військами.

Читати далі »

Масниця в Києві

Опубліковано Вікторія Шовчко 04-02-2011

А ви знаєте, що наближається Масляна (Сирна седмиця)? А хочете поводити зиму за старовинною слов‘янською традицією? Адже за православним традиціям це одне з найвеселіших і “смачних” свят, коли світ живе в предчутті і надії на воскресіння, подарованого весною. Це останні світлі дні перед Великим постом, коли можна покуштувати таких заборонених, але таких смачних страв.

У м. Києві (Київська обл.) Вона буде проходити:

  • З 04.03.11 по 06.03.11 в Експоцентрі, пр. Академіка Глушкова, 1 (метро Васильківська). У програмі театралізовані дії, продаж предметів народного промислу з майстер – класами, ярмарок мнинців.
    Додаткова інформація: час – з 10-00 до пізнього вечора, ціна 10 – 40грн., Тел. / факс: (044) 596-98-10, (067) 442-97-13;

Читати далі »

Чи відновлять Тартаковський палац?

Опубліковано Вікторія Шовчко 02-02-2011

Після оголошення результатів тендеру в кінці 2009 року про передачу в концесію палацу Лянцкоронських у Тартакові з‘явилася надія, що каркас , який залишився від колись прекрасного палацу, знайде своє друге життя. Адже вже на 2010 рік за умовами договору з львівською обласною адміністрацією бюджет реконструкції повинен був скласти близько трьох мільйонів гривень. Однак зважаючи на поточний стан палацу лише мала частка цих коштів була спрямована саме на реставраційні роботи.

Пам‘ятник архітектури ХІХ століття, який пережив дві пожежі, і в такому жалюгідному вигляді залишає враження розкоші і величі. Червоно-біле оздоблення його ще зберігає сліди колишньої слави, коли в його стінах давалися бали і в тиші його стін, здається, ще чуються відзвуки вальсів і кадрилі.

Читати далі »