Братський будинок Успенського собору в Харкові

Історія

Західне крило Братського будинку харківського Успенського собору Західне крило Братського будинку в Харкові

З тих давніх пір, як у злиття річок Харків і Лопань серед багнистих берегів боліт і хащів непрохідних лісів з’явилися перші українські поселенці, які тікли від свавілля польської шляхти в нічийні землі Дикого поля, в слобожанській землі оселились рішучість протистояти будь-якому ворогові в боротьбі за свою незалежність і віру. Тому разом із Харківською фортецею в середині XVII століття з’явився і перший соборний храм.

Мабуть саме тоді розташований поруч з Успенською церквою (раніше знаходилася п’ятдесят метрів на схід) ділянку, що пізніше отримала №1 по Московській вулиці, була закріплена за парафією, проте перші достеменні відомості про існування на ньому одноповерхового дерев’яного Братського будинку відносяться вже до наступного, XVIII сторіччя.

З причини старості в 1837-ому будівлю було розібрано, після чого кілька років місце використовувалося для роздрібної торгівлі та масових заходів, поки церковна влада вирішувала його подальшу долю.

Будинок харківського Успенського Собору Будинок Успенського Собору в Харкові

Так спочатку розглядався варіант будівництва кам’яного двоповерхового Братського будинку, який передбачав використання першого поверху під комерцію. Але в решті-решт Успенська парафія вирішила не скупиться і зупинилася на проекті триповерхового кутового особняка на високому цоколі за проектом Федіра Івановича Данилова (1810 – 1885).

На будівельні роботи, які тривали з 1845 по 1849 рік, було витрачено величезну на той час суму для будівництва подібного роду об’єктів в двадцять тисяч рублів, зате споруда в стилі аскетичною класики стало одним з перших триповерхових в місті. Причому відразу ж після здачі в експлуатацію вона почала себе окупати, адже крім двох верхніх житлових поверхів, що використовувалися під братський будинок та причт, перший здавався за чималий кошт в оренду різним місцевим торговцям і комерсантам.

Так згідно зі збереженими даними в 1898 році один з магазинів тут орендував переїхав з будівлі по Московській №7 Геодезичний магазин (колишній оптика імператорського двору О.М. Едельберга).

Декор західного крила Успенського Братського будинку Декор західного крила Братського будинку

Для підвищення конкурентоздатності на ринку оренди торговельної нерухомості в кінці XIX століття церковне керівництво вирішило облагородити зовнішні фасади свого майна в центрі стрімко зростаючої слобожанської столиці. Для цього були запрошені архітектори Болеслав Георгійович Михайловський (1830 – 1909) та Михайло Іванович Ловцов (1850 – 1907), які перетворили безлику будівлю на шедевр архітектури, збільшивши за рахунок цоколя поверховість будівлі на один ярус.

Після реконструкції Братський будинок став одним з найпрестижніших комерційних об’єктів – тут поселилася ювелірна майстерня Яковлєва, одна з кондитерських фірми “Жорж Борман’” та кафе пані І.І. Шіллінгер (матері знаменитого творця електронної музики Йосипа Шіллінгера).

З анексією Східної України червоною Московією після перевороту 1917-ого та знищення імперії Романових вся власність, в тому числі церковна, була оголошена державною, так що в зручні приміщення в самому центрі столиці радянської України в’їхав Народний комісаріат соціального забезпечення.

Еркер успенського Братського будинку і причту в Харкові Еркер харківського успенського причту

Після повернення столичного статусу Києву, в Братському будинку містилася адміністрація Шевченківської (тоді Дзержинської) районної ради (1937), а перший поверх так і продовжував вірно служити небесному покровителю торгівлі і комерції.

Розв’язана Радянським Союзом і фашистською Німеччиною Друга світова війна дивом обійшла своєю згубною увагу будівлю на перетині Московського і Тевелєва, хоча багато оточувальних її пали в руїнах, що дозволило в’їхати в просторі приміщення колишнього церковного будинку в 1947-му “Харгазу” і конторі “Харжилснабсбиту”.

Але у місцевих жителів будівля наполегливо асоціюється з “Годинниками Яковлєва. 1849” (однойменна ювелірна майстерня змінила в радянський період спеціалізацію) та спадкоємицею справи Жоржа Бормана кондитерською “Східні солодощі”, яка зараз вже не існує, хоча з набуттям Україною незалежності три поверхи були виділені під Департамент комунального господарства Харкова. Розкішний особняк все також любимий і шануємий харків’янами як хранитель традицій минулого, що не підвладні безжалісному Хроносу.

Архітектура

Квіткове оформлення порталу входу одного з магазинів успенського церковного будинку Квіткове оформлення порталу входу одного з магазинів

Чотириповерхова (раніше триповерхова на високому цоколі) будівля Братського будинку представляє собою п-подібний цегляний периметр з усіченим зовнішнім кутом (перетин Московського проспекту і площі Конституції), незамкнутим внутрішнім двором (східне крило перпендикулярно червоної лінії забудови) і кутовим еркером.

Його зовнішні фасади – один з кращих зразків української еклектики, де строгістю класичного французького русту і широких віконних арок в обрамленні архівольтів з замковим каменем на імпостами перших трьох ярусів гармонійно порушена ритмічним рядом овальних віконних прорізів, сандриками на геометричній основі, а верхній – прикрашений рослинним орнаментом в стилі українського бароко, геометричним малюнком наличників і простими лопатками міжвіконний простору.

Але звичайно ж пластику будівлі робить велика кількість витонченої ліпнини застиглої жіночими маскаронами кронштейнів лобового карнизу великого виносу, табличками з гірляндами третього ярусу, різноконтурними картушами і левовими маскаронами другого та четвертого поверхів, квітковим орнаментів входу одного з магазинів, горизонтальними профільованими карнизами і вертикальними фільончастими дзеркалами.

Будинок Успенського собору в Харкові Будинок харківського Успенського собору

Родзинкою ж оформлення Братського будинку служать триярусний кутовий еркер з витонченим балконом посередині і шоломоподібним завершенням увінчаним флюгером та акценти центральній частині фасадів: двох’ярусний арковий портал на канельованих напівколонах коринфського ордера з ажурною кованою решіткою, рослинним панно, люкарною в ліпному обрамленні (південне крило) і балконом з витонченими балясинами, масивним сандриком розірваної пологої арки на гладких напівколонах доричного ордеру, левовим маскароном й завершенням у вигляді такої ж люкарни (західна частина).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харків, пл. Конституції, 1/12.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь) або М27 (Харків – Бєлгород). У Харкові з об’їзної по Московському проспекту – Вірменському провулку або Білгородському шосе – вул. Сумській або Полтавському шляху до площі Конституції, в південній частині якої розташована будівля Братського будинку.

Громадським транспортом до вокзалів Харкова, а потім міським (метро / автобус) до зупинки “Площа Конституції” в центр міста, поруч з якою розташований колишній будинок харківського Успенського Собору.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Братський будинок Успенського собору в Харкові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram