Церква Різдва Іоанна Хрестителя в Яремче

Історія

Церква Різдва святого Іоанна Хрестителя Церква Різдва Іоанна Хрестителя в Яремче

Праісторія християнства в Яремче сягає ще XVII сторіччя після підписання Берестейської церковної Унії 1596 року, хоча і починалася вона в поселенні відомому зовсім під іншим ім’ям та територіально розташованому в іншому місці, бо спочатку в затишній карпатській долині існували лише поселення Дора та Ямна, які згодом були приєднані до свого молодого присілка, який швидко здобув собі міський статус та всесвітню відомість.

Але навіть після появи на мапі світу Яремче в XVIII столетті як окремого господарства, пройдуть ще роки і роки: впадуть три східноєвропейські імперії (Річ Посполита, Австро-Угорщина та Московія Романових), радянські окупанти введуть заборону на релігію та дві світових війни в ХХ столітті прокотяться українською землею, перш ніж вона поверне свою свободу та незалежність в 1991 році.

Портал центрального входу храму Різдва Іоанна Хрестителя Яремче Портал центрального входу храму в Яремче

З проголошенням незалежності щезнуть всі заборони московських окупантів в тому числі релігійні. Саме тоді поряд із питанням оновлення старих місцевих дерев’яних святинь все частіше на повістці денній греко-католицької громади буде виникати ідея про будівництво нового великого мурованого храму із зручним місцем розташування в центрі міста, як символ сили віри її членів.

До початку переходу ідеї в матеріальну площину тривав довгий підготовчий період узгодження ділянки та інших дозвільних питань, обумовлені важким періодом становлення самостійності країни. Тому наріжний камінь єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Павло Василик урочисто освятив лише в 1996-ому, а безпосередньо будівельні роботи розпочалися лише в квітні наступного року.

Панорама Яремче з золотими куполами церкви Різдва святого Іоанна Панорама Яремче з золотими куполами церкви

Довге десятиліття, і 7 липня 2008 року церкву на південній околиці міста освятив на честь Різдва святого Івана Хрестителя єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло, хоча фактично окрім тиньку та іконостасу, виготовленого Калуською деревообробною компанією, всередині нічим було похвалитися. На честь цього свята найбільші благодійники будівництва були відзначені медалями та грамотами яремчанської міської адміністрації.

Розпис внутрішніх інтер’єрів у візантійському стилі почався з вересня 2009-ого під керівництвом художника О. Чередніченка, і на зараз первинний проект досі до кінця не реалізований, бо нема меж досконалості (ще як мінімум передбачається заміна простого віконного скління на вітражі за релігійними мотивами), хоча його золоті куполи – вже центр тяжіння світла та добра парафіян та чисельних гостей міста мальовничої карпатської долини.

Архітектура

Центральний фасад яремчанської церкви Різдва Іоанна Хрестителя Центральний фасад церкви Різдва Іоанна Хрестителя

Виконана в стилі модерн церква Різдва Іоанна Хрестителя фактично являє собою не тільки симбіоз різноманітних матеріалів (вапняковий камінь на першому ярусі, червона цегла – на верхніх рівнях та біла – як елемент декору), а й форм – від класичних бань о восьми гранях до односхилих надсучасних дахів придбудов та об’ємних геометричних ламаних ліній елементів декору.

Складений з основного четверика на восьмерику з чисельними прибудовами різних конфігурацій храм привертає увагу своїм величним білоцегляним порталом ганку центрального входу із східчастим завершенням та різьбленими арковими дверима, п’ятьма величними золотими маківками на високих світлових барабанах з арковими вікнами, а також відкриті галереї на простих колонах, що повторюють контур периметру, обабіч від високого ганку (ліворуч ще наявна відкрита капличка-прибудова).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., м. Яремче, вул. Свободи,

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н09 (Мукачево – Івано-Франківськ – Львів) до південної околиці Яремче, де розташована церква Різдва Іоанна Хрестителя.

Громадським транспортом до Яремче, а потім – вздовж центральної вулиці (навпроти залізничної станції) до місцевого нового греко-католицького храму.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Різдва Іоанна Хрестителя в Яремче на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram