Золочівські тамплієри

Опубліковано Вікторія Шовчко 29-09-2012

Тамплієри. Найзагадковіший і могутніший лицарський орден середньовічної Європи. Він панував над королями і єпископами, тримаючи в своїх руках всі нитки клубка під назвою «висока політика». І так само таємничо канув у небуття під звуки гучного голосу французького короля Філіпа Красивого, який, захопивши з собою весь свій рід Капетингів, незабаром пішов услід за ними на Страшний Суд.

Орден храмовників зник у безодні часу так само швидко, як і вознісся на гребінь багатства, могутності і слави, але залишив після себе багато таємниць і загадок, які зберігають свої секрети навіть через пів-тисячоліття під надійним замком.

Читати далі »

Лише духом святим живлючи

Опубліковано Вікторія Шовчко 26-09-2012

Вересень 1999 року. Тисяча сто річний ювілей Полтави. Урочисте освячення пам’ятного каменю на честь початку відновлення Свято-Успенсого кафедрального собору на лобному місці. Найвищі гості – патріарх Філарет та президент України Леонід Кучма.

Здавалося б долю благословенного на найвищому рівні проекту повинна була встелити червона доріжка: створено комітет із представників вищої ієрархії міста (керуюче ланка Полтавського технічного університету, головний міський архітектор, вищі сановники духовенства), розроблено проект, 3 квітня 2000 генеральним підрядником «ПМК-64 « розпочато роботи з розчищення, в серпні було освячено перший зовнішній камінь, а 20 січня 2001 року – повністю закінчено цокольний поверх…

Читати далі »

І раб, і цар. Іван Брюховецький

Опубліковано Вікторія Шовчко 25-09-2012

Одіозна фігура, яка піднялася з холопів і, впиваючись безмежністю своєї влади, впала з самої вершини на дно прірви. За велику любов йому дарували новий чин, а за нелюбов – забили батогами на смерть – Брюховецький Іван Мартинович.

Починаючи життя слугою великого гетьмана – Богдана Хмельницького – він завоював любов недовірливого війська Запорізького, де лише мужність, самовідданість, відданість товаришам і козачим ідеалам могли підняти серед інших. Здобувши лаври на ратному терені, Брюховецький отримав посаду кошового отамана (виборна посада), а пізніше – і спеціально для нього засновану посаду кошового гетьмана.

Читати далі »

Світ кольору хакі на "Техно-хобі 2012"

Опубліковано Вікторія Шовчко 23-09-2012

Хто ж в дитинстві не грав у солдатиків або не затівав локальної війни з використанням іграшкової бойової техніки? Напевно не багато були позбавлені цього задоволення. Але є особливий світ фанатів-ентузіастів, які не змогли розлучитися з захоплюючим світом життя в мініатюрі, розгортаючи рік за роком, лист за листом черговий бій.

І ось цей світ війни в мініатюрі постав перед очима здивованої публіки – це на декількох десятках квадратних метрів Маріупольського міського центру і культури ім. Архипа Івановича Куїнджі 22 – 23 вересня цього року суміш епох і просторів на Міжнародній виставці-конкурсі стендового моделювання “Техно-хобі 2012” (фоторепортаж).

Читати далі »

Любов довжиною в життя

Опубліковано Вікторія Шовчко 19-09-2012

Імператор Австрійський, король Угорщини, король Богемії – чи це не вагома підстава для того, щоб прожити щасливе життя в оточенні любові і поваги? Але немов у насмішку його життя – черга втрат і розчарувань, однією з найбільш всеосяжних і трагічних – втрата коханої дружини з гірким присмаком власної провини. Втрата, крапку в якій поставив фатальний постріл 10 вересня 1898 року, що обірвав її життя. Чи це був лише початок?

Дитя життя, дитя світла, дитя енергії – Сіссі (Єлизавета Баварська). Це їй судилося стати улюбленою, але далекою дружиною останнього короля Ломбардо-Венеції. Звичайно Франц Йосиф I не жив відлюдником – була черга коханок, позашлюбних дітей… Рідкісні візити дружини (їх загальна протяжність не перевищувала двох місяців на рік), яка втекла на тимчасовий відпочинок, що розтягнувся до кінця її днів, від тиранії свекрові і придворної публічності у двадцять три роки були лише ковтком минулого і втраченого щастя для вінценосного чоловіка.

Читати далі »

Лицарський "Меч Приазов'я 2012" Маріуполя

Опубліковано Вікторія Шовчко 18-09-2012

Тиша сонячного дня ранньої осені… коли лише спів птахів, дзюрчання води та шепотіння першого опалого листа на мить порушують дивний кришталь миті. І раптом брязкіт металу, скрип дерева, і ні не крик болю, ні, адже це лицарі – зітхання. Так, так це йде бій на ристалищі.

Це серед міських пейзажів Маріуполя за тонкою огорожею з біло-червоної стрічки, що розділяє сьогодення і минуле, лицарі у середньовічних обладунках і в обмундируванні часів Золотої Орди: шоломи, куяки, панцири, поножі, мечі, шоломи, нагрудники, наручи, щити… в запалі сутички змішалося все – простір і час. Але все ж таки це – ХХІ століття і це – всього лише гри справжніх чоловіків – лицарський турнір “Меч Приазов’я 2012”.

Читати далі »

Справа державної важливості за свій рахунок

Опубліковано Вікторія Шовчко 14-09-2012

Був найвищий указ Олександра I. Але як завжди на теренах величезної Російської імперії виконання указу, особливо якщо він стосується виділення бюджетних коштів, – справа довга. Його виконання може тягнуться тижнями, місяцями, роками і навіть десятиліттями – така бюрократична машина, віковий уклад… і від цього нікуди не подітися. Особливо ускладнює виконання, якщо фінансування виділяється на діло молоде, незвідане, що лише починає свій життєвий шлях.

Так йшли справи на зорі Нікітського ботанічного. Був царський указ від 10 червня 1811 року, де обумовлювала сума в десять тисяч рублів щорічно на розведення саду в південній частині Криму, причому із зауваженням, що відлік періоду починався з першого січня того ж року. Та виконання запізнювалося – фінансування не було ні в 1811, ні в першій чверті 1812-го.

Читати далі »

Двом смертям не бувати? Ісаак Бабель

Опубліковано Вікторія Шовчко 11-09-2012

Йому зобов’язаний посмертною славою Мішка Япончик та інші джентльмени удачі Одеси початку ХХ століття. Це він описав реальну картину життя червонопрапорних бійців Першої кінної армії під командуванням Будьоного. Це його творчість подарувало світові Ільфа і Петрова, Паустовського, Катаєва… І саме його ім’ям названо шеститисячник на Памірі.

Одеса. Рішельєвська 17. Тут почався шлях всесвітньо відомого Ісаака Еммануїловича Бабеля. Потім був звивистий і тернистий життєвий шлях зі своїми злетами і падіннями, але творча зірка, що породила жорстку, а часом і жорстоку «Кінармію» і романтично-відчайдушні «Одеські оповідання», якщо зробити знижку на специфіку перших років життя Радянської країни, завжди виступала у всій своїй красі.

Читати далі »

Ціна комфорту

Опубліковано Вікторія Шовчко 04-09-2012

До хорошого звикаєш швидко – так говорить народна мудрість. Як наочний приклад – споживацьке ставлення до благ цивілізації в кожному будинку, коли відсутність електрики або гарячої води викликає паніку і праведний гнів у його мешканців. І звичайно більшість міських жителів вже давно забула що таке носити воду в холоднечу з колодязя або зберігати продукти жарким літом, як важко приготувати біля відкритого вогню їжу влітку або забезпечити тепло в будинку взимку. Але ж колись все було зовсім інакше…

Так однією з нагальних проблем на зорі ХХ століття було водопостачання домогосподарств – воду слід було носити або з довколишніх водойм (благо екологічні питання тоді ще не стояли так гостро) або чекати прибуття водовозів, які за окрему платню доставляли цілющу вологу до вашого порогу, проте окрім фінансової та часової сторони цього питання існувала ще проблема її збереження.

Читати далі »