Пам'ятник Северину Наливайко у Гусятині

Історія

Яскраве життя, де були походи проти загонів султана Османської імперії і могутності польського короля. Його короткий військовий шлях залишить незгладимий слід в українській історії. Про нього через сторіччя будуть складати вірші й писати поеми найталановитіші творці слов’янської словесності. А почнеться все в провінційному польському Гусятині (офіційна версія) в першій половині 1560-х, коли в сім’ї дрібнопомісного шляхтича на світ з’явиться молодший син названий Северином…

Гусятинський пам'ятник Северину Наливайко Пам'ятник Северину Наливайко у Гусятині

Потім буде конфлікт Наливайко-старшого з власником гусятинські земель Мартіном Калиновським (1525 ) за сімейний наділ, в ході якого батько майбутньої легенди передчасно покине цей тлінний світ, а лишена без даху над головою родина буде змушена перебратися в Острог до старшого брата Дем’яна ( 1627).

Затаєна на все життя образа за позбавлення спадщини і відсутність засобів до існування поставлять Северина перед важким життєвим вибором, на якому він обере нелегку військову стежку. Цей крок для нього стане фатальним – після зеніту слави в якості одного з лідерів українського повстання 1594 – 1596 років будуть тортури і смерть всього в тридцять з невеликим на одній з варшавських площ.

Чотири століття забуття… і напередодні 400-ої річниці трагічної смерті національного героя (в 1992 році) в рідному Гусятині на центральній площі з’явиться пам’ятник С.Наливайко, створений талановитим тернопільським скульптором Казимиром Сікорським, який і нині уособлює волелюбність й непокірність української душі пронесені крізь час і простір.

Архітектура

Стилізована скеля з барельєфами осіб, що кожним каменем символізує віхи на важкому шляху боротьби за свободу, і велична козача фігура на її вершині в самому центрі петлі річки Збруч поряд з монументом Незалежності – вся суть становлення незалежності України.

У потужному козацькому силуеті з оголеним торсом в широких шароварах, що стискає в правій руці шаблю, а мозолястою лівої звертається до українських воїнів, головним художнім акцентом слугує лице з виразними деталями національної приналежності (оселедець і розкішні вуса) і тонко виконаними мімічними складками, в яких залягла, здається, вся вперта воля до свободи української нації.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., смт Гусятин, вул. Наливайко (біля Будинку культури).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Сірет – Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) до Копичинців, далі – повернути на Гусятин (траса Т2011) чи Е50 (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) від Хмельницького поворот на трасу М20 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) до Ярмолинців, далі – через Городок до Гусятина. У місті прямувати вздовж центральної вулиці, яка змінює назву на Наливайка – Незалежності – Богдана Лепкого, до центральної площі, де біля монумента Незалежності України розташована скульптура.

Громадським транспортом на маршрутних таксі з Тернополя до автостанції Гусятина, а потім вздовж вул. Богдана Лепкого, а потім Наливайко до пам’ятника Северину.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Северину Наливайко у Гусятині на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram