Нитка - повелителька долі

Доньки ночі вони в тиші потойбічного світу прядуть людські долі перебираючи своїми тонкими пальцями миті буття, вплітаючи радість і щастя, або навпаки – роблячи нитку життя грубою та шорсткою з великою кількістю перепонів та випробовувань. Їх в народі так і кличуть Нитками, побоюючись їхньої сили вмить обірвати людське життя чи-то перерізавши міфічну струну, що єднає душу з тілом, чи витягнувши всю кров з ліній-вен.

В своєму світі вони – майже сліпі (ледь бачить одне око), але зір їм і не треба в суцільній темряві небуття. Вони навпомацки плетуть людські нитки долі час від часу відпочиваючи в реальному світі у вигляді маленької комахи накшталт комара, крихітної миші або і зовсім безтілесних духів, які від малого розміру не стають більш безпечними. Бо головна розвага для них – безшумно причепитися серед ночі до випадкового подорожнього (на землі вони такі ж сліпі, як і в своєму світі) і висмоктати всю його силу-кров, так що на ранок вчора ще здорову людину знаходять мертвою з неясних причин.

Захист від дій Ниток єдиний – прив’язати на час подорожі мідний крейцер (дрібна європейська монета) під груди для впевненості у зустрічі з новим світанком, бо в давні часи лягати спати не завжди доводилося під дахом, а просто неба в лісі чи лузі всяке могло трапитися, та й господареві поодинокої хати міг виявитися сам повелителем темряви, і неясно яка нечисть причаїлася по її кутах. А так в найгіршому випадку мандрівник тим крейцером відкупитися від смерті.

Однак, хоч Нитки і відносяться до злих сил згідно української міфологічної ієрархії, часом вони за бажанням можуть допомогти людині, натякнувши на її подальшу долю обривком нитки, що причепилася до одягу. Зазвичай старі казали, що то до нового кохання, але взагалі – то знак скорої надважливої події в житті з довгостроковими наслідками. Світлий колір – до позитивних змін, темний – негативних.

А ще кажуть, що нитки залежно від кольору пророкують різні події і чим уривок коротший, тим швидше вона станеться: чорна – до сварки, синій – до втрати та сліз, коричнева – до хандри та застою, зелена – здійснення заповітної мрії, золота (жовта) – до подорожі, а біла – до кохання всього життя. Вузлики чи плутанина вказують на перепони, які будуть передувати здійсненню пророцтва.

За переказами Нитки посилають свої пророцтва, щоб підказати ім’я нареченого чи нареченої – причеплений до одягу уривок лише треба обережно зняти і намотувати на безіменний палець, промовляючи літери алфавіту по черзі (одна літера – один оборот), на якій скінчиться, то і буде перша літера імені судженого. В разі, якщо невпевнений в справжніх почуттях коханої людини, можна через той шматочок нитки долі дізнатися напевно, просто намотуючи на палець та кожний оберт чергуючи «кохає» / «не кохає». Але всі пророцтва та забобони діють лише якщо в них віриш, чи ні?

25-02-2021 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.